Съдът прекрати трето дело за „Царските конюшни“

Административният съд в София е прекратил трето дело по скандалната сделка за продажбата на “Царските конюшни”. И трите дела са били образувани след протести на прокуратурата срещу заповеди на бившия областен управител Веселин Пенев. Според съда обаче исковете на държавното обвинение са недопустими. Това показа проверка на правния сайт defacto.bg.

Скандалът с продажбата на 7,3 дка в центъра на София се разрази през септември 2016 г., когато се появиха документи за продажбата на безценица на “Царските конюшни” на частната фирма “Евротрансбилд” със заповедите на Пенев. Експертиза на прокуратурата показа, че продажбата е била осъществена за 658 870 лв. при пазарна цена на имота 10 989 000 лв. Според обвинението заповедите на бившия областен управител са нищожни, тъй като сделката е трябвало да се извърши “на база пазарна оценка, направена от независим оценител”, както и заради това, че съсобствеността не е безспорна.

“Прокурорският протест е недопустим и същият следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати. Заповедта на областния управител по своя характер не представлява индивидуален административен акт”, пише в определението на съдa. Първите две дела, заведени от прокуратурата, бяха прекратени още през март със същите мотиви. Дело за разваляне на сделката бе образувано и в Софийския градски съд по молба на регионалното министерство, представляващо държавата, но процесът ще започне чак през декември. Междувременно Пенев остава подсъдим за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Процесът засега не е насрочен.

Коментари

Задължително поле