Съдят Австрия заради заразяване с COVID-19

Курортът Ишгъл допринесе за разпространението на COVID-19 в 45 държави. 

Потребителска организация заведе 4 дела за по €100 000

Предлагат на Курц да приеме споразумение

Организация за защита правата на потребителите обяви днес, че е завела четири граждански дела срещу австрийското правителство заради масовото заразяване с COVID-19 в тиролския ски курорт Ишгъл в началото на годината, предаде Би Би Си. 

Неправителствената Асоциация за потребителска защита (VSV) освен това се надява догодина да заведе поне един колективен иск от името на хиляди хора. 

Огнището в Ишгъл бе най-голямото в алпийската държава и допринесе за разпространението на коронавируса в 45 страни от множеството туристи в курорта. Първият случай в Ишгъл бе установен на 7 март, броени дни след като Исландия съобщи за заразен завърнал се турист и 11 дни след първия случай на COVID-19 в Австрия. Австрийските здравни власти по-късно заявиха, че според тях вирусът е пристигнал в Ишгъл още на 5 февруари. Същевременно властите на провинция Тирол настояват, че са действали адекватно предвид малкото информация за вируса към онзи момент.

VSV обаче е на мнение, че властите са действали твърде бавно и може би са се поддали на натиска на туристическия сектор да не вземат мерки. 

Адвокат на организацията съобщи, че е завел четири дела от името на асоциацията и засегнати туристи. Всеки от исковете е за обезщетения от 100 000 евро.

Асоциацията, ръководена от активиста за правата на потребителите и бивш зелен депутат Петер Колба, от месеци публикува информации за чуждестранни туристи, които твърдят, че са били заразени в Ишгъл и други тиролски курорти и са се съгласили да се присъединят към евентуално колективно дело.

VSV твърди, че над 6000 души от различни страни са се подписали, изразявайки съгласие с потенциален колективен иск. Повечето от тях са от Германия, но има и австрийци, британци и американци. От VSV междувременно предложили на канцлера Себастиан Курц да се съгласи на извънсъдебно споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа