Съдят адвокат заради измама за над половин милион лева

38-годишен варненски адвокат, който вече е лишен от права, ще бъде съден за измама в особено големи размери. В продължение на повече от година и половина - от 2 юли 2015 г. до 16 февруари 2017 г., Мирослав А. успял да заблуди 12 души, че като пълномощник ще участва от тяхно име в обявени на публична продан имоти по различни изпълнителни дела.

Потърпевшите го наемали по препоръка на близки, съседи, дори на родителите му. Адвокатът им обещавал правна помощ и съдействие за намиране на изгодни недвижими имоти във Варна, предлагал посредничество при преговорите за покупка и подготовката на документи за сделка. Така успял да прибере от клиентите си 505 623 лв., без да свърши работа. След като престъпната схема лъснала, правата на Мирослав били отнети, но той продължил да върши измами, като се представял за действащ адвокат, се посочва в обвинителния акт на Варненската районна прокуратура.

Според обвинението причинената от престъплението имотна вреда надхвърля 140-кратния размер на минималната работна заплата към февруари 2017 г. Затова и заради високата обществена опасност на деянието и на автора му случаят е квалифициран като особено тежък. До момента Мирослав А. не е бил осъждан. Той е на свобода под парична гаранция от 10 000 лв. Успял да върне 65 353 лв. на измамените си клиенти, но сумата е далеч под размера на причинените щети за над половин милион лева, допълват от обвинението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право