Съдят главен специалист и чистачка в НАП-Пловдив заради мними осигуровки и подкупи

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в сряда обвинителен акт в съда спрямо главния специалист в дирекция "Обслужване" на Териториалната дирекция на НАП Нели К. и чистачката Фанка Д. заради мними осигуровки, даване и приемане на подкуп. 43-годишната данъчна инспекторка ще бъде съдена за това, че в периода 1 януари 2014 до 10 ноември 2015 г. тя взела 2691 лв., предоставени й от 7 лица за заплащане на задължения за здравно-осигурителни вноски. Освен това в периода от 4 ноември 2015 до 28 декември 2015 г.

Нели К. приела подкуп от още 5980 лв., дадени й от хигиенистката в данъчната дирекция под тепетата Фанка Д., за да промени здравноосигурителния статут на 21 лица, като отрази в Системата за управление на приходите на НАП, че те са заплатили дължимите вноски, без да е извършено плащане и без да са представени документи за него. 48-годишната хигиенистка Фанка Д. пък е предадена на съд, за това, че в периода от 4 ноември до 28 декември 2015 г. е присвоила 4940 лв., предоставени й от различни лица за заплащане на задължение за здравно-осигурителни вноски.

Тя обаче не ги заплатила, а предала парите в подкуп на Нели К. Освен това в същия период Фанка Д. дала на Нели К. още 5980 лв., за да промени здравноосигурителния статус на различни лица, като отрази, че са заплатили дължимите вноски, без да е извършено плащане. Разследващите установили, че обвиняемата Нели К. е получила различни суми – от 50 до 800 лв. на ръка от седмина свои познали, като обещала да им плати здравните вноски, но не ги внесла, а задържала и похарчила сумите за лични нужди. По делото са разпитани над 50 свидетели.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за извършените от обвиняемите престъпления, е лишаване от свобода до 8 години и глоба до 10 000 лева. За обвиняемата Нели К. Наказателният кодекс предвижда и лишаване от права да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право