Съдят иманярка, крила стотици артефакти от античността и Средновековието

49-годишна варненка ще бъде съдена за иманярство, след като в дома й били открити  стотици артефакти от античността и Средновековието, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Органите на реда влезли в дирите на Иванка Черната през юли 2015 г. след подаден сигнал, че тя къта незаконно множество ценности. При обиск в дома й във Варна и в семейна къща в Долище в тайници били открити медни и сребърни монети от епохата на османизма, антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I - IV век преди Христа.

Експертизи установили, че Иванка е събрала цели колекции от монети, сечени при управлението на различни турски султани. Описанието на иззетите артефакти съдържа повече от 30 листа от обвинителния акт, внесен в съда от окръжната прокуратура. Освен ценностите, в жилищата били намерени пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети.

Разследването установило, че Иванка Черната е известно име в иманярските среди. С нелегалния бизнес се занимавал и съпругът й, който обаче изчезнал безследно преди 11 г. Ако бъде призната за виновна, подсъдимата може да получи до 6 г. лишаване от свобода, глоба от 3000 до 15 000 лв.,  конфискация на имущество и забрана да упражнява определена професия или дейност, уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право