Съдят кмет за измама с документи за НОИ

Районната прокуратура в Гоце Делчев обвини кмета на село Дебрен и осигурителен посредник за документни престъпления. Двамата съставяли фалшиви документи, които представяли пред НОИ.

От прокуратурата уточниха, че в престъпната схема са кметът на гоцеделчевското село Дебрен Тюркян Ходжова и осгирителният служител Ф. Вранчева.

Съучастничката имала задължение да сключва от името и за сметка на фирмата договори за допълнително задължително пенсионно осигуряване в управляваните от дружеството пенсионни фондове, с лица, желаещи да сключат такива.

В това свое качество изготвила заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд. В графите за заявител, ЕГН, лична карта и адрес обвиняемата записала личните данни на Е. Б. и собственоръчно положила подписа на осигуреното лице. Сложила му служебен номер и го подписала.

С този документ отишла при кмета Тюркян Ходжова за удостоверяване на подписите в него, което било направено и същият бил регистриран в книгата за нотариални заверки.

След като заявлението било входирано в офиса на дружеството, В. съставила договор за допълнително задължително пенсионно осигуряване, като попълнила всички реквизити и положила подпис в графа „осигурено лице“.

С действията си обвиняемата целяла да докаже, че съществуващото правоотношение между Е. Б. и пенсионния фонд, в който се водело въпросното осигурено лице, се прекратява. Като резултат натрупаните суми по индивидуалната партида следвало да бъдат прехвърлени в универсален пенсионен фонд, чийто осигурителен посредник била обвиняемата.

В хода на образуваното досъдебно производство са били назначени графически експертизи, от които е видно, че документите са били попълнени, подписани и заверени от обвиняемите.

Преди две години кметът Ходжова бе замесена и в друго документно престъпление. Уреждала с обезщетения свои приближени. Преди това ги назначавала на трудов договор във фирми, без самите собственици да знаят това. След набиране на необходим по документи стаж, се изготвяли нови документи за прекратяване на работа и регистрация в Бюрото по труда.

Чрез машинациите пари от Бюрото по труда са получили С. Атип от село Абланица, Н. Шенгова и Д. Капитанов от Дебрен. Те прибрали суми от 800 до 1600 лева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право