Съдят румънски тираджии за кражба на гуми от Франция

Френската прокуратура поиска присъди от две до пет години затвор за 13 румънски тираджии и шест години за шефа им заради кражбата на 700 гуми от тирове, предаде АФП.

Шофьорите работели за румънската фирма „Евитранс“. Те крадели гуми по време на почивките си във Франция и после ги откарвали с товара в тировете си в Румъния. Там ги продавали за между 200 и 350 евро, което е равно на месечната им заплата.

В периода 2013 г. – 2016 г. са извършени 80 такива кражби. Загубите от тях възлизат на 676 хил. евро.

Тираджиите освен това източвали и горивото от други камиони с помощта на помпи, не само във Франция, но и в Германия, Австрия и Белгия.

Те са били разкрити чрез проследяване на сигнала на мобилните им телефони.

Делото срещу тях се гледа в град Рен. Седем от обвиняемите вече са в предварителния арест.

Същевременно френската полиция разби и джебчийска мрежа от Босна, която действала в района на „Дисниленд“ в Париж и в градския транспорт в големите френски градове, предаде АФП.

Обвинения са повдигнати на 12 души, 10 от които са в предварителния арест. Членовете на мрежата били от ромски кланове. Смята се, че те са подтиквали около 30 момичета да крадат в цяла Франция. Задържаните са мъже на възраст между 24 и 52 години. Самите предполагаеми крадли не са обвинени.

Смята се, че всяко от момичетата, работещо за мрежата, е носело между 16 хил. и 20 хил. евро на месец. Като цяло кражбите възлизат на около 2 млн. евро.

По време на арестите са извършени обиски, при които са иззети 45 хил. евро, часовник „Ролекс“ и девет луксозни коли.

Коментари

Задължително поле