Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Югоизточна Турция. Протестите са срещу отстраняването на кметовете на Диарбекир, Ван и Мардин само 5 месеца след тяхното избиране, съобщава Канал 3.

Полицията е наредила демонстрантите да се разотидат. След като разпореждането не е било изпълнено, правоохранителните органи използвали срещу тях сълзотворен газ и водни оръдия. Полицаите са пуснали в употреба и палки срещу разбягалите се протестиращи.

Няколко човека са откарани в болница, където да им бъде оказана медицинска помощ. Сред пострадалите има и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите.

"Можете да видите днес един режим за натиск и преследване", заяви в изявление пред репортери на уличата в Диарбекир лидерът на Демократическата партия на народите Сезай Темели. "Ние ще продължим да се противопоставяме, където и да сме, защото съпротивата е наше законно право".

Според Демократическата партия на народите свалянето на кметовете е политически преврат, което е враждебна мярка срещу политическата воля на кюрдския народ

Коментари

Задължително поле