Съпругата на македонския премиер Ковачевски е българка

Елена Ковачевска

Бащата и дядото на Елена Ковачевска са родени в община Босилеград

Босилеградски българи потвърдиха истинността на удостоверението за произход

Твърдението, че българите са малка общност, е политическа мантра

На редакционния мейл на „Труд“ се получи копие от документ, според който Елена Ковачевска, съпруга на сегашния македонски премиер Димитър Ковачевски, е българка. Консултации с лица, познаващи в детайли процеса на придобиването на българско гражданство, установиха, че документът съдържа всички необходими атрибути, за да е истински. Според съдържанието му бащата и дядото на Елена Ковачевска – Митко Станойковски и Станойко Станойковски, са българи, родени в община Босилеград.

Босилеградският край е част от Западните покрайнини, които през 1919 г. по силата на Ньойския мирен договор са откъснати от България и окупирани от Сърбия. До 1941 г. Югославия не признава и преследва изявата на българско самосъзнание там, но след 1945 г. населението на Босилеградско и Царибродско официално е признато за българско, като през 1953 г. броят му достига 60146 души. Днес западнопокраинските българи са намалели на около 15 хил. души, като разликата от 45 хил. е резултат от тяхната асимилация и преселването им в други части на бивша Югославия, най-вече в днешната Северна Македония.

Във връзка със сегашното напрежение между София и Скопие, свързано с необходимостта от предоставяне на основни човешки права на частта от българския народ, живееща на територията на Северна Македония и включването и в Конституцията, премиерът Димитър Ковачевски обяви, че е поставил въпроса за правата на „малките етнически групи“ на високо ниво. Той настоя, че всички граждани, включително и българите, имат равни права и шансове за професионално развитие и е готов да води разговори по тази тема.

Твърдението, че българите в Северна Македония са малка общност, е политическа мантра, повтаряна непрекъснато от властта в Скопие и нейните поддръжници, сякаш за тяхно самоуспокоение. Това е и основната причина да бъде допуснато само 3504 души да бъдат регистрирани като българи по време на преброяването през 2021 г. Но освен тях, според официално изнесените данни, има и около 20 хил. души, които са декларирали, че са български граждани, а други 120 хил. са били „преброени“ служебно, т.е. не ги е посещавал анкетьор и никой не ги е питал каква е етническата им принадлежност.

Заглавна страница от изследването на Богослав Янев за босилеградските българи, живеещи в Северна Македония

Съществуват обаче и други данни, които показват, че българите край Вардар не са малка общност. Така например проучване на Богослав Янев, публикувано през 2006 г., показва, че броят на българите от Босилеградския край, преселили се в днешна Северна Македония, заедно с техните потомци, е около 30 хил. души. Концентрирани са в Скопие, а също така в Куманово, от където са Богослав Янев, автор на изследването, и Елена Ковачевска. Наше проучване сред общността на босилеградските българи, живеещи в Куманово, потвърди истинността на съдържанието в удостоверението за български произход на съпругата на премиера Димитър Ковачевски.

Удостоверение на ДАБЧ за българския произход на Елена Ковачевска

Сегашните твърдения на правителството в Скопие, че българите не са преследвани, контрастират на големия брой българи с произход от Босилеградско. Въпреки че те официално са родени и вписани в регистрите като българи, не ги намираме след последните данни от преброяването. А след като Елена Ковачевска сама е заявила, че се чувства българка, но този факт очевидно се държи в тайна от обществеността, какво остана за обикновените граждани на Северна Македония!

Време е най-накрая политическите фактори в Скопие да намерят гражданска смелост и си дадат сметка, че българската принадлежност и самосъзнание не са престъпление, а основно човешко право, чието преследване е порочна практика, наследена от югославската епоха. Наличието на българска общност в миналото и днес трябва да престане да разделя София и Скопие, а да играе ролята на мост за тяхното сътрудничество по общия им път към обединена Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване