Сърбия започва лечение на Covid-19 с кръвна плазма

Сърбия започва лечение на болните от Ковид-19 с кръвна плазма, съобщи епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич на пресконференция вчера, съобщи БТА.

В пресконференцията участва и епидемиологът Предраг Кон, според когото Сърбия навлиза в максимума на епидемията и се очаква той да продължи най-много още две седмици, тоест да мине шестата седмица, след което ще бъде направена оценка на ситуацията. Двамата епидемиолози уточниха, че краят на мерките засега не може да се прогнозира и че по същността си те се свеждат до намаляване на физическите контакти.

В Сърбия тази седмица влиза в сила нов полицейски час, от петък в 17 часа до понеделник в 5.00 и правителството обмисля още по-строги мерки, съобщи премиерът Ана Бърнабич, цитирана от днешния печат. "Експертите се обявяват за 24-часов полицейски час, но се стараем да не стигаме дотам", добави тя.

Една от възможните мерки е затварянето на градовете, които са огнища на заразата - Белград, Ниш, Валево, Чуприя, Нови пазар. Говорихме също за възможността големите фирми да бъдат затворени за седем или 14 дни, но това е много тежко решение и затова засега не го взимаме. Затова призоваваме гражданите да спазват приетите мерки, каза Бърнабич.

Коментари

Задължително поле