Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие

Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В сградата в момента няма нито един служител, предаде БГНЕС. От македонското министерство на външните работи съобщиха, че "са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград".

Оттам уточняват, че "не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия за да установят причините довели до това решение".

"Съгласно Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва още в съобщението на македонското МВнР.

Сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич изпрати SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград". Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".

Mежду двете страни се стигна до огромно напрежение след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.

Коментари

Задължително поле