Сърбия не е съгласна с изнудването на Прищина, заяви Вучич

Сърбия не е съгласна с изнудването на Прищина,заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от македонската редакция на радио „Свободна Европа“.

Арестът на четирима души от сръбска националност в рамките на разследването на убийството на сръбския политик Оливер Иванович от "Свобода, демокрация, справедливост", което бе извършено през януари 2018 г. в северната част на Косово, президентът на Сърбия Александър Вучич определи като отклоняване на вниманието от случващото се с продуктите, внесени в Косово от Сърбия, след като Косово наложи 100% мито върху продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Вучич изрази това становище в петък вечерта, след среща с кабинета, оглавяван от Ана Бърнабич.

"Арестът има своята роля в международната общност да не се говори за изгарянето на стоки от Сърбия", каза след срещата сръбският президент Александър Вучич.

По повод ареста във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович, която се води на територията на Косово от властите в Прищина, косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди, че едно от лицата, които се издирва, е и Милан Радойчич, вицепрезидент на Сръбската листа - политическа група в северната част на Косово, която поддържа тесни връзки със Сръбската прогресивна партия, оглавявана от сръбския президент Александър Вучич. Вучич поиска от съдебните органи в Сърбия да издадат заповед за арестуването му.

Заседание на правителството на Сърбия се проведе след поредицата от срещи през деня, след като косовската полиция в северната част на Косово арестува четирима души от сръбска националност в разследването на убийството на Оливер Иванович.

Коментари

Задължително поле