Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Снимка: Уикипедия

Сърбия обмисля да помогне на България да завърши участъка си от газопровода "Турски поток". Това заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович, съобщава N1info. Той обясни, че в Сърбия всичко по "Турски поток" ще е готово най-късно до 1 октомври.

Според Баятович, България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния и Гърция. „По-рано смятахме, че ще има нова версия на „Южен поток” и ето, че се появи „Турски поток”, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега”, каза Баятович.

Той уточни, че Сърбия може да участва в строителството в България с техника и заварчици, така че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде завършена възможно най-скоро и Сърбия да се присъедини към българската газопреносна система, за да получи газ от „Турски поток”.

Баятович припомни, че на територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и че трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” в Чуприя, Белград и Господинци.

Според Баятович, унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100 % от капацитета, също както и Сърбия. „Всичко е представено в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде завършена до май, а компресорната станция най-късно до 1 октомври, каза директорът на „Сърбиягаз”.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“.

Коментари

Задължително поле