Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 20 януари 2020

На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Със 138 000 лв. запазват слети и малометри паралелки във варненски училища

Бюджетът на Варна ще отпусне близо 138 000 лв. за дофинансиране на слети и маломерни паралелки в шест общински училища, за да не бъдат закрити. Предложението на кмета Иван Портних бе одобрено от членовете на комисията по наука и образование към местния парламент.

Най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ „Капитан Петко войвода“ и ОУ „Св. Климент Охридски“, в които има най-голям брой самостоятелни и слети паралелки с ученици под норматива. Училищата са единствените в кв. Галата и с. Константиново, като първото обхваща и учениците, живеещи в разрастващите се местности на юг от Варна „Ракитника“, „Боровец“, „Прибой“ и „Зеленика“. „Те отговарят на условията за осъществяване на качествен учебно-възпитателен процес, но още по-важното е, че там децата учат близо до дома и не се налага да пътуват“, коментира Лилия Христова, шеф на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“. Идентично е положението в единственото средно училище в район „Владислав Варненчик“ – СУ „Пейо К. Яворов“. В маломерните паралелки там се обучават предимно социално слаби ученици от района.

Решението за дофинансиране ще им даде възможност да завършат средното си образование. Общината ще подпомогне и СУ „Любен Каравелов“ в кв. Аспарухово, което посещават предимно деца от малцинствата. Родителите им не искат да ги местят, защото разходите за транспорт до друг квартал са непосилни за тях. От малцинствените групи са и по-голямата част от гимназистите в X „б“ клас с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Елин Пелин“, а маломерната паралелка XI „а“ по „Изкуства – Хореография“ е единствената в града със специфични предмети, които се изучават в задължително избираема подготовка. Затова съветниците гласуваха да бъдат отпуснати пари за тези два класа. Те приеха средства да се осигурят за още две паралелки в ОУ „Иван Вазов“, тъй като наблизо няма училище със свободни места, а най-малките трябва да посещават занятия близо до домовете си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.