Със 138 000 лв. запазват слети и малометри паралелки във варненски училища

Бюджетът на Варна ще отпусне близо 138 000 лв. за дофинансиране на слети и маломерни паралелки в шест общински училища, за да не бъдат закрити. Предложението на кмета Иван Портних бе одобрено от членовете на комисията по наука и образование към местния парламент.

Най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ "Капитан Петко войвода" и ОУ "Св. Климент Охридски", в които има най-голям брой самостоятелни и слети паралелки с ученици под норматива. Училищата са единствените в кв. Галата и с. Константиново, като първото обхваща и учениците, живеещи в разрастващите се местности на юг от Варна "Ракитника", "Боровец", "Прибой" и "Зеленика". "Те отговарят на условията за осъществяване на качествен учебно-възпитателен процес, но още по-важното е, че там децата учат близо до дома и не се налага да пътуват", коментира Лилия Христова, шеф на общинската дирекция "Образование и младежки дейности". Идентично е положението в единственото средно училище в район "Владислав Варненчик" - СУ "Пейо К. Яворов". В маломерните паралелки там се обучават предимно социално слаби ученици от района.

Решението за дофинансиране ще им даде възможност да завършат средното си образование. Общината ще подпомогне и СУ "Любен Каравелов" в кв. Аспарухово, което посещават предимно деца от малцинствата. Родителите им не искат да ги местят, защото разходите за транспорт до друг квартал са непосилни за тях. От малцинствените групи са и по-голямата част от гимназистите в X "б" клас с профил "Софтуерни и хардуерни науки" в СУ „Елин Пелин“, а маломерната паралелка XI "а" по "Изкуства – Хореография" е единствената в града със специфични предмети, които се изучават в задължително избираема подготовка. Затова съветниците гласуваха да бъдат отпуснати пари за тези два класа. Те приеха средства да се осигурят за още две паралелки в ОУ "Иван Вазов", тъй като наблизо няма училище със свободни места, а най-малките трябва да посещават занятия близо до домовете си.

Коментари

Задължително поле