С бедствено положение посрещат Нова година в Перник (обзор)

В събота перничани излязоха на протест заради водния режим и заплашиха да продължат с протестите.

От “Стомана Индъстри” твърдят, че не ползват безплатно вода

Данните от два доклада се разминават

В Перник най-вероятно ще посрещнат Нова година с бедствено положение. Кметът на града обяви, че по закон няма проблем извънредните мерки да продължат до месец. Обемът на язовир “Студена” е в критичния минимум, няма да се отменя водният режим, каза още Владимиров.

Язовир “Студена”, чието пресъхване доведе до режима на водата в Перник, продължава да губи от обема си, но това става с по-бавни темпове, каза още кметът.

Обемът на язовира в момента е около 4 млн. кубични метра. Продължават усилията за прихващането на допълнителни води, които да повишат нивото. В Перник след въвеждането на режима има едва по 8 часа вода в денонощието.

Работи се по Владайския канал, за да се насочи цялата вода към Перник. Правят се предварителни проучвания за сондажи. Регионалното звено на “Пожарна безопасност и защита на населението” изпомпва води от карстовите извори и от пещерите.

Междувременно от “Стомана Индъстри” АД разпространиха становище, в което се посочва, че заводът не е ползвал безотчетна вода. От предприятието разпространиха и протокол от проверка на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район”. Документът е от 13 декември.

Данните от въпросната проверка се разминават с тези от анализа на Софийска вода за периода 25-28 ноември. От Басейнова дирекция твърдят, че на отклонение на водопровода има бетонна шахта с два пломбирани водомера, които осигуряват вода за “Стомана Индъстри”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България