С европари стимулират арт турнета в затънтените селища

Нова програма за подобряване на достъпа до култура и изкуство има свой фокус- малки и отдалечени селища в страната, хората на които са лишени от възможността за тях. Идеята е да се финансират арт турнета, които да стигнат до по-голяма публика. Това предвижда мярката "Подобрен достъп до изкуства и култура" от Програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, която представи във Варна зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Минималната сума за проектите по тази мярка е 50 000 евро, а максималната е 200 000 евро, като общият бюджет е над 1.5 млн. евро.Безвъзмездното финансиране е 100% за публични институции в областта на културата, а за НПО-та е с 10% съфинансиране.

"В гилдията често наричат мярката фестивална, но тя не е в подкрепа на традиционно съществуващи събития, а на съвсем нови и пътуващи, в този смисъл и на турнета до отдалечените населени места", коментира зам.-министърът на културата.

Крайният срок за проектите е 3 декември т.г., като за първи път в МК ще може да се кандидатства по електронен път. 10 млн. евро е общият финансов размер на цялата програма до 2024 г., като има още две мерки-за дигитализация на културното наследство и в сферата на културните и етнически малцинства.

Коментари

Задължително поле