Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

С контейнери за стари дрехи и текстил Велико Търново насърчава рециклирането

Пет контейнера за оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали са поставени експериментално във Велико Търново, за да бъде насърчено рециклирането. Старата столица се включва в проекта TexCycle, който е насочен към опазване на околната среда, но и към създаване на удобство за хората. Инициативата е на съвместна – на общината и на специализирана в сферата на оползотворяването на текстилни отпадъци фирма.

Събирането, транспортирането и последващото приложение на този топ смет се извършват за сметка на компанията, без да се заплаща нищо от страна на общината и данъкоплатците. Подобен род системи съществува от години в повечето европейски държави. С изграждането на подобна система Община Велико Търново дава възможност на гражданите да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики.

Тестовата фаза на проекта продължава един месец, а предвид гражданската активност броят на контейнерите за стари дрехи може да бъде увеличен.

Понастоящем съдовете за текстил са разположени в центъра на града – до входовете на парковете „Дружба“ и „Марно поле“, а също в кварталите „Картала“ „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“ . Те са обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, като в тях могат да бъдат поставяни още чанти, колани и домашен текстил.

С инициативата Велико Търново прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. Повече информация е налична на сайта www.texcycle.bg, както и в социалните мрежи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.