С контейнери за стари дрехи и текстил Велико Търново насърчава рециклирането

Пет контейнера за оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали са поставени експериментално във Велико Търново, за да бъде насърчено рециклирането. Старата столица се включва в проекта TexCycle, който е насочен към опазване на околната среда, но и към създаване на удобство за хората. Инициативата е на съвместна – на общината и на специализирана в сферата на оползотворяването на текстилни отпадъци фирма.

Събирането, транспортирането и последващото приложение на този топ смет се извършват за сметка на компанията, без да се заплаща нищо от страна на общината и данъкоплатците. Подобен род системи съществува от години в повечето европейски държави. С изграждането на подобна система Община Велико Търново дава възможност на гражданите да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики.

Тестовата фаза на проекта продължава един месец, а предвид гражданската активност броят на контейнерите за стари дрехи може да бъде увеличен.

Понастоящем съдовете за текстил са разположени в центъра на града – до входовете на парковете „Дружба“ и „Марно поле“, а също в кварталите „Картала“ „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“ . Те са обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, като в тях могат да бъдат поставяни още чанти, колани и домашен текстил.

С инициативата Велико Търново прилага стратегиите на Европейския съюз относно управлението на отпадъци и функционирането на кръгова икономика. Повече информация е налична на сайта www.texcycle.bg, както и в социалните мрежи.

Коментари

Задължително поле