С нова услуга тел. 112 локализира хора

МВР, Пожарна, мобилен оператор, ПСС и членове на НС обсъдиха какво трябва да се направи, за да можем да се спасяват хора за минути, а не дни.

Експерти на среща в търсене на решения за спасителни акции

Търси се финансиране за модерни технологии като бордовата система Lifeseeker

Тръгнаха отново към лавината, за да търсят сноубордиста

В Националната система 112 да бъде внедрена нова услуга, която ще показва точното местоположение (координатите) на всеки, потърсил помощ чрез телефон 112, се очаква в рамките на няколко месеца. Това ще реши до голяма степен проблема с търсенето на изчезнали туристи в планината, съобщи директорът на НС 112 инж. Цветомир Цеков.

Той обяви това на среща във връзка с трагичния планински инцидент със сноубордиста в района на ски парк “Картала” над Благоевград, на която се събраха представители на различни институции.

В срещата участваха зам.-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГД ПБЗН-МВР гл. комисар Николай Николов, директорът на НС “112” инж. Цветомир Цеков, Пламен Василев от Виваком, представител на БЧК в лицето на директора на Планинска спасителна служба Емил Нешев и Красимир Стоянов, председател на сдружение “Пистова спасителна служба”. Там бяха и Димитър Главчев, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и Красимир Ципов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 44 НС.

Участниците се обединиха около мнението, че данните от мобилните оператори не във всеки случай са достатъчни за точното локализиране. Те предлагат да се потърсят начини за осигуряване на финансиране и да се закупят необходимите модерни съоръжения и да се подсилят технически екипите на терен. Една от тези технологии е бордовата система Lifeseeker, която се монтира в хеликоптер и локализира точно мобилни телефони.

Днес отново тръгнаха към лавината 10 спасители от Благоевград и София, за да търсят изчезналия в неделя сноубордист.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България