С нови 8% пада имотният данък в Гърция

Гърция

След петдневен дебат по параметрите на гръцкия бюджет, той бе приет снощи със 158 "за" срещу 139 "не" от общо 297 гласували.

"Като годината на средната класа може да бъде определена 2020 г. Бюджетът коригира несправедливостите, проправя пътя за инвестиции и работни места“, заяви от трибуната на парламента гръцкият премиер.

Една от съществените мерки, която касае и много българи, собственици на имоти е, че се намалява с 8% данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ. Това е второто намаление предприето от правителството на Мицотакис, след като през м. август данъкът бе намален с 22%.

Според премиера Мицотакис, националното богатство през 2020 ще се увеличи с 7,3 милиарда, достигайки 197,3 милиарда. Което означава 1.600 евро повече за всяко семейство. Прогнозите са безработицата да бъде намалена с 100.000 по-малко безработни.

„Бюджетът изпълнява всички правителствени ангажименти по правителствената програма. Постига баланс между икономическата ефективност и социалната сфера като включва политика за постигане на реалистични цели, както и засилване на инвестициите”, каза още министърът на финансите Христос Стайкурас.

Коментари

Задължително поле