С танци събират пари за първите цветни стъпала

В Смядово са поставили и герба си насред градския площад след обновлението му

Ентусиасти от втората българска столица Велики Преслав си спретнаха маратон по зумба, за да съберат пари и да продължат градежа на първото цветно стълбище у нас. Лятната благотворителна фиеста изкара на площада в четвъртък вечерта стотина танцуващи боляри. Знаещи и незнаещи, без разлика от фигура и килограми виха тела, под темпераметни мелодии вещото ръководство на инструкторката от Търговище Мария Ангелова. Танцьори и публика събраха 267 лв. за отрицателно време и ще продължат с акциите.

Както "Труд" писа, дизайнерката Петя Мод се е заела да облече в приказна мозайка 52 стъпала във Велики Преслав и това ще бъде първи реализиран проект в страната. Струва си, защото сюжетът ще оцвети града, освен това ще се радват хиляди, които ще изкачват по-лесно стръмното стълбище от централната улица "Борис Спиров" към "Хан Омуртаг". Инициативата е известна още като Цветна стълба към слънцето, защото картината, родена от фантазията на майсторката, се развива при изкачване и завършва с грейнало небе.

"Идеята ми е да изобразя китно градче, като Велики Преслав, с къщите, слънчогледовите, цветните поляни, лавандуловите насаждения, гроздовите масиви и разбира се ранобудните петли, които будят всички за нов ден в ранни зори", разказва Петя. Планирано е картината от сглобени парчета мозайка да расте по вертикалната част на стъпалата на площ от 22 кв.м. и майсторката със събрани пари и лични средства вече е стигнала до 28-то стъпало стъпало. Готовите пана върху мрежи се редят в домашния й хол и чак като бъдат готови всички, ще се закрепят към стъпалата. Има пълната подкрепа на местната общественост, а най-благодарна е на журналистката Ваня Майсторска, която не спира с провокативните акции.

С последната танцова фиеста събраната сума става общо 1600 лв. Участвала е общината, ГЕРБ,

двама преславяни с лепта от чужбина. За цялостната реализация са нужни 4500 лв. Петя вярва, че до есента стълбата към слънцето ще е готова. Друг проблем е горната част на стъпалата, по която се ходи. Тя е към 60 кв. и надеждата е за тях да се намерят плочки, издържливи на атмосферни въздействия. Майсторката на мозайки е сигурна, че дарители ще се появят, а след това нито един няма да бъде пропуснат в табела на благодарността.

На помощ идната седмица във Велики Преслав идват петима професионалисти, с които Петя е участвала във Второто национално биенале "Мозайката днес" в Стара Загора през юли. "Казах им, че не разполагаме с нужните средства, но те са категорични, че искат да помогнат", разказва домакинята. Това лято заедно сръчните им ръце сглобили от италианско стъкло парадната икона за храма "Св. Игнатий Старозагорски". Храмът е изграден с дарения, вътре ще има още икони с техниката мозайка. Защо Стара Загора да може, а Преслав не, питат се старите столичани и се заричат да успеят. Банковата сметка обявена за първото цветно стълбище е BG50UBBS80021083283330 в ОББ.

Коментари

Задължително поле