Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

С танци събират пари за първите цветни стъпала

В Смядово са поставили и герба си насред градския площад след обновлението му

Ентусиасти от втората българска столица Велики Преслав си спретнаха маратон по зумба, за да съберат пари и да продължат градежа на първото цветно стълбище у нас. Лятната благотворителна фиеста изкара на площада в четвъртък вечерта стотина танцуващи боляри. Знаещи и незнаещи, без разлика от фигура и килограми виха тела, под темпераметни мелодии вещото ръководство на инструкторката от Търговище Мария Ангелова. Танцьори и публика събраха 267 лв. за отрицателно време и ще продължат с акциите.

С благотворителна зума фиеста във Велики Преслав събраха 267 лв. за първото цветно стълбище

Както „Труд“ писа, дизайнерката Петя Мод се е заела да облече в приказна мозайка 52 стъпала във Велики Преслав и това ще бъде първи реализиран проект в страната. Струва си, защото сюжетът ще оцвети града, освен това ще се радват хиляди, които ще изкачват по-лесно стръмното стълбище от централната улица „Борис Спиров“ към „Хан Омуртаг“. Инициативата е известна още като Цветна стълба към слънцето, защото картината, родена от фантазията на майсторката, се развива при изкачване и завършва с грейнало небе.

„Идеята ми е да изобразя китно градче, като Велики Преслав, с къщите, слънчогледовите, цветните поляни, лавандуловите насаждения, гроздовите масиви и разбира се ранобудните петли, които будят всички за нов ден в ранни зори“, разказва Петя. Планирано е картината от сглобени парчета мозайка да расте по вертикалната част на стъпалата на площ от 22 кв.м. и майсторката със събрани пари и лични средства вече е стигнала до 28-то стъпало стъпало. Готовите пана върху мрежи се редят в домашния й хол и чак като бъдат готови всички, ще се закрепят към стъпалата. Има пълната подкрепа на местната общественост, а най-благодарна е на журналистката Ваня Майсторска, която не спира с провокативните акции.

С последната танцова фиеста събраната сума става общо 1600 лв. Участвала е общината, ГЕРБ,

Петя Мод реди "облеклото" за стъпалата в хола си, вече е готово 28 -то стъпало
Петя Мод реди „облеклото“ за стъпалата в хола си, вече е готово 28 -то стъпало

двама преславяни с лепта от чужбина. За цялостната реализация са нужни 4500 лв. Петя вярва, че до есента стълбата към слънцето ще е готова. Друг проблем е горната част на стъпалата, по която се ходи. Тя е към 60 кв. и надеждата е за тях да се намерят плочки, издържливи на атмосферни въздействия. Майсторката на мозайки е сигурна, че дарители ще се появят, а след това нито един няма да бъде пропуснат в табела на благодарността.

На помощ идната седмица във Велики Преслав идват петима професионалисти, с които Петя е участвала във Второто национално биенале „Мозайката днес“ в Стара Загора през юли. „Казах им, че не разполагаме с нужните средства, но те са категорични, че искат да помогнат“, разказва домакинята. Това лято заедно сръчните им ръце сглобили от италианско стъкло парадната икона за храма „Св. Игнатий Старозагорски“. Храмът е изграден с дарения, вътре ще има още икони с техниката мозайка. Защо Стара Загора да може, а Преслав не, питат се старите столичани и се заричат да успеят. Банковата сметка обявена за първото цветно стълбище е BG50UBBS80021083283330 в ОББ.

В Смядово са поставили и герба си насред градския площад след обновлението му
В Смядово са поставили и герба си насред градския площад след обновлението му
Първите стъпала, които ще бъдат облечени в цветна мозайка у нас
Първите стъпала, които ще бъдат облечени в цветна мозайка у нас
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.