С филми-призьори от Кан откриват и закриват "Любовта е лудост"

Ицко Финци е носителят на голямата награда на Международния филмов фестивал във Варна

26-тото издание на МФФ "Любовта е лудост" ще стартира на 24 август с черно-белия филм филм "Студена война", получил приза за най-добра режисура в Кан. А на финала киноманите ще видят носителя на "Златна палма" -японския "Крадци от магазини", който разплака Кан. Това съобщи артистичният директор на фестивала проф. Александър Грозев.

За първи път у нас във Варна ще се завъртят ленти, наградени на големите фестивали в Кан, Берлин, Венеция и Сан Себастиян. Ще бъдат прожектирани филми, които още не са показвани дори на престижните фестивали в Сараево и Карлови Вари. На международния филмов фестивал "Любовта е лудост" за първи път у нас ще бъдат показани филми, наградени на големите кинофестивали в Кан, Берлин, Венеция и Сан Себастиян.

Във Варна ще бъдат прожектирани филми, които все още не са показвани дори на престижните фестивали в Карлови Вари и Сараево. Публиката край морето ще гледа румънския филм с голямата награда от Берлин-"Не ме докосвай", определян като един от най-скандалните за годината. Още един филм, предизвикал много дискусии в Русия "За любовта", ще бъде показан в 26-тото издание. То ще предложи близо 100 филма, селектирани между 300-400.

В конкурсната програма са традиционно 12 ленти и тази година в нея ще участва новият филм – „Безкрайната градина” на режисьора Галин Стоев.Победителите ще избира жури с председател холандския продуцент Клаудия Ландсбергер. Наградата за цялостен принос към българското кино ще получи Ицко финци, като ще бъдат прожектирани 5 от филмите с негово участие. За първи път ще бъде показана пълната режисьорска версия на Леон Даниел"На чисто" от 1973 г., възстановена след цензурираното й орязване през онези години.

Ще има няколко специални панорами, посветени на годишнини от рождението на Въло Радев, Невена Коканова и Велко Кънев. Ще бъдат показани последните български филми- „Вездесъщият”, „Нокаут или всичко, което тя написа”, „Привличане”, „Революция Х”, „Дъвка за балончета”, „Посоки”, „Възвишение”, „Радиограмофон” и „¾”, като са предвидени срещи с актьорите и екипите.

От понеделник започва продажба на билетите за фестивала, каза директорът на ФКЦ Тошко Гяуров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино