С фламенко спектакъл в Пловдив откриват GuitArt Fest

Испанският виртуоз Еду Вико със своя секстет ще положи началото на втория международен китарен фестивал „Plovdiv GuitArt Festival 2017” този петък от 19.30 часа в Драматичния театър в града под тепетата, където ще изнесе фламенко спектакъл с участието на професионалния танцьор Педро Перес.

Рецитали, концерти и музикални работилници са част от програмата на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival 2017, който е част от Есенния салон на изкуствата. На 27 октомври от 22 часа концерт в „Bee Bop Café” ще изнесе перуано-българо-испанската група „Ritmos Negros”.Репертоарът й e запълнен от популярни афро-перуански песни, смесени с инструментални и джаз парчета и други съвременни жанрове. Групата е създадена през 2016 г. от Пиеро Епифаниа – вокал и перкусии, Симеон Леонидов – китара и беквокали и Борис Таслев – бас китара и беквокали, като в момента тримата записват първият си студиен албум, който ще включва обработки на класически перуански фолклорни песни и авторски композиции.

Съботния ден на китарения фестивал е наситен с музикални работилници, като първата от тях ще направи Еду Вико, след него Ивайло Звезомиров ( бас китарист и един от създателите на група „Те”) ще запознае желаещите с „Ролята на бас китарата в съвременните музикални стилове “, а „Бо“ Бояджиев (България / САЩ) ще направи уъркшоп на тема: „Акордите: вдъхновението и бекграунда върху който импровизираме“.

Вечерта на 28 октомври в Драматичния театър рецитал ще изнесе Марко Тамайо, който е друга голяма изненада за почитателите на класическата китара. Кубинският китарист с австрийско гражданство е провъзгласен за „кралят на китарата” от италианския вестник „Ла Стампа“. Той е победител в множество престижни международни конкурси и е свирил с известни оркестри и диригенти по цял свят и се наложи като една от водещите фигури в света на класическата китара. Вечерта ще приключи с концерт на Йес Псайла (Малта) и Веселин Койчев в Bee Bop Café. И двамата музиканти са гости на феста, благодарение на Yamaha, които ще направят изложение във фоайето на Драматичен театър на 28 и 29 октомври, когато всички желаещи могат да видят и пробват китари и аксесоари на фирмата.

На 29 октомври проф. Марко Тамайо ще проведе в АМТИИ-Пловдив майсторски клас, за който активните участници ще се подбират предварително, при условия описани на сайтовете на фестивала. По същото време в галерия „Тракарт” ще се проведат китарни работилници с Йес Пайла и Веселин Койчев на тема „Техника, фразиране и душевност: импровизацията като стил“ и с Атанас Шишков (фюжън китара) на тема „Тапинг техника: концепция и изпълнение“.

В 18 ч. Марко Тамайо ще представи авторската си книга „Essential Principals for the interpretation on the classical guitar”(Основни принципи при изпълнението на класическа китара), която променя цялостния педагогически подход към преподаването на този инструмент в световен мащаб. Вечерта ще завърши с концерт на „Йес Псайла Квартет”със специалното участие на Стоян Янкулов (Стунджи), Ясен Велчев и Ивайло Звездомиров в „Вee Bop Café”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура