С 1,61 лв. поскъпват такситата в София

Снимка: Архив

Първоначалната такса скача три пъти, няма да пипат тарифата на километър

Броячът ще смята от 2,31 лева

До 1,61 лева на курс ще поскъпват таксиметровите услуги в София, ако бъдат приети исканията на превозвачите за тройно увеличение на първоначалната такса. Така вместо от 77 стотинки броячът в столицата ще започва да ни таксува от 2,31 лв.

До седмица министерство на транспорта трябва да отговори на исканията на бизнеса за трикратно повишаване на първоначалната тарифа на всички коли в страната. В момента 60 на сто от оплакванията от клиенти на жълтите коли са от отказ на шофьора да изпълни кратък курс. Ако промяната бъде приета, водачите вече няма да отказват кратките разстояния, категорични бяха представители на браншови таксиметрови сдружения. И в момента клиентите сами предлагат да платя повече, за да бъдат превозени наблизо. При повишението този въпрос ще бъде решен законово, обясни председателят на Съюз Такси Кирил Ризов.

Превозвачите не пожелаха да уточнят какви действия ще предприемат при отказ искането им да бъде удовлетворено и подчертаха, че имат добра комуникация с транспортното министерство.

Дори и при отлив от 10 до 20 на сто заради поскъпването браншът няма да пострада, а ще може да предложи по-добра и качествена услуга на останалите клиенти, обясни шефът на Национален съюз на превозвачите Ивайло Павлов.

Според статистиката на самите превозвачи между 25 и 50 на сто от курсовете в столицата са кратки, на разстояние до 3 километра.

Представителите на таксиметровите компании са категорични, че цените на таксиметровите услуги трябва да поскъпват плавно всяка година и това би трябвало да се гласува от общинските съвети по места, както е заложено в наредбата. През последните 8 години обаче цената за превоз в столицата не е променяна за разлика от заплатите, разходите и потребителските цени.

Още преди две години наета от Столична община външна фирма е направила анализ на таксиметровите услуги и е съобщила, че реалните цени за превоз трябва да са поне 97 ст за километър на дневна тарифа.

Самите компании не рискували да вдигат цените, защото ако конкурентите не ги последват в рамките на месец, това означава сигурен фалит за фирмата, обясниха от сектора. Те са категорични, че не искат шоково поскъпване, а плавно такова, съобразено с пазарните изисквания.

Средно 31 246 лв. са разходите на един таксиметров шофьор за година, за да упражнява професията си са изчислили от сектора. В това число влизат разходите за извършване на самата дейност, за поддържане на автомобила, пътни такси и застраховки, данъци, осигуровки и разходи за гориво.

Коментари

Задължително поле