Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

С 20% поскъпват куриерските пратки

Изпращането на писма и малки пратки чрез български куриерски фирми ще бъде облагано с ДДС.

Някои фирми вече слагат налога

„Български пощи” няма да начислява ДДС върху писмата

С 20% по-скъпи стават куриерските пратки заради промени в Закона за пощенските услуги. При изпращане на писма и пощенски пратки чрез български куриерски фирми ще бъде начислявано ДДС, от което до момента те бяха освободени. Някои компании са изпратили имейли на своите клиенти – фирми, с които работят по договор, за да ги уведомят, че пратките ще поскъпнат от 15 май, а в някои дружества вече начисляват ДДС, показа проверка на “Труд”.

Куриерските услуги, които ще поскъпнат с 20%, са най-използваните – изпращане на писма и малки пощенски пратки до 20 кг.

“Български пощи” е единствената компания, която ще продължи да бъде освободена от ДДС за предлаганата от нея универсална пощенска услуга, пише в закона. За да предоставя пощенски услуги на територията на цялата страна (т.н. универсална пощенска услуга), “Български пощи” получава субсидии от държавата в размер на около 6 млн. лв. годишно. Парите се дават, за да има във всички населени места пощенски станции и цялото население на страната да има достъп до тази услуга. Досега частните куриерски компании са се възползвали от облекченията за предоставяне на универсална пощенска услуга и не са начислявали ДДС върху пратките си.

От мотивите на законопроекта става ясно, че промените имат за цел да подобрят финансовото състояние на пощите и да въведат практиката на авансово плащане на субсидии. Разписани са и мерки за подобряване на услугите, в това число и по-бързи реакции при рекламации от потребителите. Това е важно, защото 90% от рекламациите са заради изгубени пратки на получатели, както в страната, така и в чужбина.

Чрез законопроекта ще има и по-голям контрол върху онлайн търговците, пише още в мотивите. Промените са внесени от Министерски съвет в парламента и се очаква днес да бъдат обсъдени от Комисията по бюджет и финанси.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.