С 200 км/ч „Порше Панамера“ блъсна автомобил с французи (обзор)

След удара двата автомобила продължили да се движат над 150 метра, докато “Форд”-ът се обърне при надлеза за “Ринг мол”.

Без нито метър спирачен път на Южната дъга на Околовръстното шосе на София

Отказал проби за алкохол и дрога, но после дал кръв във ВМА

64-годишeн чужденец загина, спътничката му е откарана в болница със счупен таз

С 200 км/ч “Порше Панамера”, карано от нагъл пътен рецидивист, удари отзад “Форд Фокус”. На място загина французин на 64 години, 62-годишната му сънародничка бе откарана в болница със счупен таз, пострада и българският им шофьор.

Сблъсъкът стана в 4,05 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе, близо до Ринг мол. Софиянци осъмнаха с новината за поредната кървава катастрофа, която им напомни за смъртта на Милен Цветков от 2020 г., за двете загинали пешеходки, ударени от джипа на Георги Семерджиев на бул. “Черни връх” през юли, за челния удар, предизвикан от пиян сватбар в Панчарево, който загина на 6 септември.

Автомобилът “Форд Фокус” пътувал в посока към кв. “Младост”, откъдето да стигне до летище “София” и да остави двамата чужденци, които в 7,30 ч имали полет за Париж. 46-годишният български шофьор карал с нормална скорост и близо до Ринг мола излязъл от локалното платно и се включил в основното. Там бил пометен от “Панамерата”. След жестокия удар и двете коли изминали още над 100-150 метра, докато “Форд”-ът премине обратно в локалното платно и се обърне по таван.

“Предницата на “Панамерата” е разбита”, дочули да говори шофьорът убиец по телефона след кошмарния сблъсък.

Въпреки ранния час катастрофата станала пред очите неколцина очевидци, които малко по-рано били изпреварени с бясна скорост от “Порше”-то. Те говорят за скорост над 180 км/ч на скъпия спортен автомобил. По-късно говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова уточни, че няма точни данни за скоростта, която ще бъде установена при бъдещата автотехническа експертиза, по настилката разследващите не са забелязали и един метър спирачен път.

Първи от обърнатия “Форд” се измъкнал шофьорът му, който бил по-леко ранен, но започнал да се опитва да извади пътниците французи, които били на задните седалки. Според очевидци екипите на пожарната и Спешна помощ пристигнали бързо и успели да помогнат на тежко ранената французойка.

Скъпото “Порше Панамера” било управлявано от 39-годишния Димитър Любенов, вносител на автомобили. Колата се водела на едната от двете му фирми, според запознати, подобно порше у нас можело да се купи да около 60 000 лв., а той като вносител може да си го е докарал от чужбина и за по-малко. Любенов не бил ранен, но изглеждал неадекватен. Отказал тестове за алкохол и дрога и бил дори толкова нагъл като заявил, че ще даде кръвна проба в МВР-болница и “там ще се управи”. В крайна сметка той се съгласил кръвната му проба да бъде взета във Военно-медицинска академия, но резултатите днес не бяха готови.

Любенов е с повдигнато обвинение и задържан до 72 часа, каза още прокурор Петрова. Тя бе на местопроизшествието с колегите си зам-градския прокурор Христо Кръстев и дежурния прокурор Сабина Христова. Тримата магистрати застанаха рамо до рамо с представителите на МВР от пътната полиция, за да покажат на дело, че институциите трябва да работят заедно срещу войната по пътищата. Прокурор Кръстев напомни, че прокуратурата подготвя законодателни предложение и ги предаде на всички партии в разпадналото се 47-о Народно събрание. Предложените текстове включваха и отнемането на автомобилите, когато са собственост на пияни и дрогирани шофьори.

Платил 2350 лева, дължал 1975 лв. за превишена скорост

Шофьорът убиец с 35 фиша за различни нарушения

Книжката му не е взимана

39-годишният Димитър Любенов няма криминално досие, но шофьорското му е с 35 фиша, като близо 30 от тях са електронни за превишена скорост. Това стана ясно от справка на КАТ.

Любенов взел книжка през 2002 г. и до 2009 г. е бил засечен за 5 нарушения. От 2012 до 2021 г. имал 23 електрони фиша за превишена скорост. През януари т. г. полицейски патрул го спира и глобява, защото няма предпазен колан. Тогава му връчват и още 6 електронни фиша за 1250 лв.

Средно налаганите му глоби са между 400 и 600 лева, което означава, че нарушенията му са за превишения на скоростта от 41 и от 50 км/ч над разрешената в участъка, на който е засечен. От КАТ-София обаче уточниха, че досега Любенов не е имал над 50 км/ч в населени места, тъй като в подобен случай е следвало да бъде издирен и книжката му да е взета за 3 месеца, но такова нещо не фигурира в шофьорското му досие.

Към момента Любенов е платил 2350 лева за електронни фишове и дължи 1975 лева, сочи справката на КАТ.

За сравнение, другият водач от катастрофата, който е карал “Форд Фокус”, също не е с напълно чисто досие, но за съвсем леки нарушения, които се наказвани с глоби от 20 до 50 лв. Той има книжка от 1996 г., а досега е наказван само 5 пъти за неспазване на знаци и неправилно паркиране.

Главният прокурор Иван Гешев: Държавата е в дълг на българските граждани

Съболезнования на близките на поредните загинали и пострадали от водещата се война по българските пътища. Това вече е огромен социален проблем и държавата е в дълг на българските граждани, коментира главният прокурор Иван Гешев.

“Отдавна Прокуратурата на Република България внесе предложения за законодателни промени включително и отнемане на МПС на пияни и дрогирани шофьори. Знаем, че тази тема се повдига само при някое тежко ПТП, но се надявам, че най-после държавата ще изработи цялостна стратегия за решаване на този проблем. Защото утре може да пострада близък на всеки един от нас. Сигурен съм, че колегите ще си свършат работата в конкретния случай, но по-важно е взаимодействието на институциите, за да не продължава тревожната тенденция да сме първенци в ЕС по такива инциденти”, каза още Гешев.

Гняв в мрежата

Очевидец: Поршето мина покрай мен с поне 180 км в час

Искат строго наказание за виновния шофьор

Гняв и искане за най-строго наказание за виновния шофьор поискаха стотици хора, които коментираха смъртоносния сблъсък в фейсбук групата “Катастрофи в София”.

“Скоростта убива. Поршето мина покрай мен с поне 180 километра в час и десет секунди по-късно това е резултатът”, написа М. Д. Очевидецът Марио Спиридонов също коментира: “И при нас така беше - 20-тина секунди по късно и стана това”.
“Станахме свидетели на катастрофата и се впуснахме да помогнем. Шофьорът на пометения автомобил се опитваше да извади бабата и дядото. Първият инстинкт беше да видя от къде и как да изкараме хората. След това изкъртих някаква метална част от колата с която да се опитам да разбия по някакъв начин задната врата, но безуспешно. Адмирации за пожарникарите, които се отзоваха бързо и изкараха жената, както и на Спешна помощ. Героите на вечерта са те! А софийският пияндурник, говореше по телефона, цитирам: “Ударих една кола, панамерата е на кайма”.... Малко след това влязохме в спор, в който ни попита ние българи ли сме, че да защитаваме тия чужденци?! Изкблючително безскрупулен боклук!!! Без извинения!!!”, написа и свидетелката Биляна Борисова.

Друг участник в групата изразява съмнение, че същият шофьор се е “правил на тигър” и на магистрала “Тракия” - изпреварвал в аварийната лента с най-малко 180 километра в час.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право