Румен Радев взе участие в церемонията по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста Горд съм, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи, заяви българският президент

“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Кабул

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Най-малко 26 души загинаха при пореден самоубийствен атентат в Кабул

През зимния сезон БАБХ извърши 804 извънредни проверки в курортите

Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

С 30 лева вдигат студентските евростипендии

Този семестър студентите ще получат общо 150 лева допълнително.

10 000 учещи ще получат стипендии за успех
Европа отпуска 10,5 млн. лева за стипендии през летния семестър на настоящата академична годна

С 30 лева месечно се увеличава европейската стипендия за успех и така студентите ще получават по 150 лева, или общо 750 лева за семестър. Наградите за специални постижения скачат от 200 на 300 лв., съобщиха от министерството на образованието.

Новите размери ще важат за летния семестър на 2016/2017 г. Осигурени са пари за близо 10 000 стипендии за успех на обща сума 7,5 млн. лв. и за 10 000 награди за специални постижения на стойност 3 млн. лв.
Парите се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Студентите могат да кандидатстват за стипендии през летния семестър на тази академична година от 17 април до 14 май. Формулярите се подават онлайн, класирането ще бъде публикувано на 5 юни, уточняват от ведомството.
Стипендии за успех могат да получават студентите в редовна форма на обучение в държавни и частни висши училища, които се обучават в приоритетни професионални направления, определени с решение на Министерския съвет.

Всички студенти от държавни и частни вузове могат да получават до три стипендии за постижения за един семестър. През изминалия зимен семестър на учебната 2016/2017 г. общо 3027 студенти са получили 5396 поощрения. Другия вид стипендии – за успех, са получили общо 7904 учещи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Долни инсинуаций. В Русия взимат хиляди, а образованието им е безплатно и всичко им се поема от държавата така, че не им се налага да работят защото от спестените пари за няколко семестъра си оправят живота… не че не им е оправен ама още повече.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.