Тайбе Юсеин спечели шампионския дуел с Биляна Дудова

Снимка: БФ Борба/Start Photo.bg

Тайбе Юсеин спечели шампионския дуел с Биляна Дудова на държавното първенство по борба в Сливен. Бронзовата олимпийска медалистка се наложи с 2:1 в полуфиналите при 62-килограмовите. И докато Тайбе се бори в своята категория, Дудова, която е световна и европейска шампионка от 2021-а, реши да се пробва при по-тежките само за това състезание.

На финала Юсеин бе убедителна срещу Рая Кьосева – 10:0 и взе приза и за най-технична състезателка.

Другата ни бронзова олимпийска медалистка Евелина Николова пък триумфира в категория до 57 кг и получи наградата за най-резултатна състезателка. Съперничката й не излезе на финала, но преди това състезателката на „Созопол“ тушира Теодора Александрова.

Шампионка без борба стана призьорката от европейски първенства Миглена Селишка. И четирите й противнички не посмяха да излязат в най-многобройната категория до 50 кг, в която имаше 17 състезателки.
По същия начин се разви и ситуацията в категория до 68 кг, където първа стана Сийка Тодорова.

Носителката на световната купа за 2021-а Юлияна Янева пък стана шампионка в категория до 72 кг, след като на финала тушира Ванеса Георгиева. При най-тежките до 76 кг триумфира Мария Оряшкова.
В останалите категории шампионки са: Ириана Бинкова (53), Сезен Белберова (55), Росица Канева (59), София Георгиева (65).

Същевременно Стоян Кубатов победи Айк Мнацаканян, трети на световно и европейско първенство, в най-интригуващата среща на държавния шампионат по класическа борба в Сливен. Младият талант се наложи с 4:1 и за втори пореден път стана шампион на България в категория до 77 кг. Кубатов взе и приза за най-резултатен състезател. Наградата за най-техничен борец получи Едмонд Назарян, който в категория до 60 кг се наложи с 5:1 над Недялко Петров.

При 97-килограмовите Кирил Милов не допусна изненада и стана шампион. На финала той победи Симеон Станкович, финалист от шоуто „Игри на волята“, със 7:0.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт