Танците намаляват риска от Паркинсон и Алцхаймер

Регистрирани са много ползи за здравето от танците. Факт е, че танцуващите хора притежават по-ясен ум и бърза мисъл, те са подвижни, гъвкави и по-лесно се възстановяват даже след прекаран инсулт. Целебното им въздействие впечатлява учените от Университета „Масарик“ в Чехия и те решават да изследват каква е зависимостта между танците и младостта. Защо е полезно да се танцува след 40-те, а още по-добре – цял живот?

Отдавна е доказано, че продължителността на младостта се определя от мозъка. Човек може да изглежда добре и на стари години, но каква е ползата, ако се появи деменция... Смята се, че танците са не само полезна физическа активност, но и вид психотерапия. Те са профилактика на старческото слабоумие и болестите на старостта.

Докато човек танцува, в главата му се извършва сериозна работа. Ако някои отдели на мозъка са задремали, по време на танците те се събуждат. Лявото и дясното полукълбо синхронизират работата си. Човек възприема света по-ярко и триизмерно, тъй като мозъкът е принуден да следи едновременно за ритъма, за музиката и да контролира движенията на тялото.

По време на танците вътрешните органи получават повече кислород, а тялото произвежда ендорфини или хормони на щастието. Човек моментално се зарежда с бодрост, която не го напуска през целия ден.

Танците тренират практически всички мускули на тялото, на дихателната система и влияят  добре на ставите. Движението на тялото ускорява движението на кръвта по кръвоносните съдове, които стават по-еластични и здрави, а застойните явления изчезват. Танците са идеална профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и инсулта. Те помагат да се изразят емоциите и да се освободи негативната енергия.

Редовните занимания с танци със сложни движения подобряват мозъчната дейност и паметта, намаляват риска от болестта на Алцхаймер. Ускоряват изгарянето на излишните калории и намаляване на теглото.

Благотворно влияят на нервната система, свалят нервното напрежение, стабилизират кръвното налягане, премахват главоболието. Тези, които се занимават професионално с танци, не боледуват от Паркинсон.

Оптималната „доза“ танци за здрав човек е 3 пъти седмично по 60-90 минути. За тази цел не е наложително да се ходи в специални зали. Може да се танцува и у дома под звуците на любима музика или в парка на организирани танцови забави.

Коментари

Задължително поле