Таркан – „острият меч” на турската попмузика

Зеленоокият красавец громеше класациите, без да има нито песен на английски

Миналия месец той посрещна 45-годишнината си като признат талантлив певец, влюбен до уши съпруг и щастлив баща на първородна рожба. Хюсаметин (тур. „остър меч”) Таркан Теветоглу особено се откроява всред нашествието от изпълнители, съчетаващи модерната музика с народни мотиви.

Първите 14 години е „германец”

„Принцът на попмузиката”, както го наричат в Турция, е роден в град Алцай, Германия. Има двама братя и три сестри. Родителите му емигрират, за да не станат жертви на икономическата криза в родината си. Предците на Таркан са певци и свирачи, така че е обяснимо защо още от детството си той е привлечен от музиката, особено народната. Дори живеейки в Германия, многобройното семейство съумява да съхрани националните традиции – децата растат, потопени в турските напеви, които постоянно звучат у дома.

Когато родителите му решават да се върнат в родината си през 1986 г., младежът вече е направил своя избор: ще бъде певец и нищо друго! Отначало тийнейджърът учи музика самостоятелно, а след това поема големия риск да замине за Истанбул, без да има пари, познанства или връзки в столицата.

Знаменателната среща с продуцента

Противно на обичайните истории за трудно начало, предприемчивият гласовит чаровник непрекъснато е канен по сватби и в ресторанти. Това му позволява да се прехранва, докато учи в Музикалната академия.

Периодично той посещава Германия и при една от визитите си се запознава с Мехмет Соютоглу, който има собствено звукозаписно студио. Тази среща коренно променя живота на музиканта: след като прослушва талантливия младеж, бизнесменът се съгласява да стане продуцент на първия му албум.

Вдъхновен от новите перспективи, Таркан работи усилно и резултатът е Yine Sensiz, който излиза през 1992 г., а на другия ден певецът се събужда знаменит. В началото негова запазена марка са обеца на ухото, обикновена тениска и протъркани джинси, които довеждат до екстаз лавинообразно растящите негови фенки. Скоро той променя имиджа си и става модна икона за младежта.

Звездният екип се попълва

Турската музика, в която певецът смело внася западни нотки, звучи толкова интересно, колоритно и поновому, че албумът светкавично става популярен. Сам Таркан е зашеметен от невиждания успех, който внезапно го сполетява.

Още един плюс от работата над албума е сътрудничеството с композитора Озан Чолакоглу, което продължава до днес. През 1994 г. излиза и вторият албум на Таркан, Aacayipsin, а списъкът на творците, работещи с него, се попълва с ново име - Сезен Оксу.

Певецът разбира, че за да разшири границите на популярността си, трябва да учи английски и за целта заминава за САЩ. Впрочем, неговият албум с англоезични песни Come Closer вижда бял свят чак през 2006 г., а дотогава се случват доста интересни неща...

Изпреварвайки събитията, ще уточним, че песните на Таркан на английски не се харесват на слушателите, а продажбите в родината му са само 110 хил. екземпляра.

Искат да го лишат от гражданство

40-6

През 1995 г. го привикват в армията – дори да си певец, дори да си музикант, длъжен си да служиш на родината. А той има такива планове! Изпросва тригодишна отсрочка, времето си тече, а певецът така и не си спомня за въоръжените сили. Творбите се роят и се записват една след друга, албумите се продават като топъл хляб – излиза трети, четвърти...

Възможностите да се „покрие” вече са свършили и през 1999 г. Таркан разбира, че ако се върне в Турция, трябва да служи в армията. Така решава да не обръща внимание на призовките.

Разгневените власти вече са готови да го лишат от турско гражданство. Идва обаче голямото земетресение, след което е приет закон за 28-дневна военна служба: да се възползват от краткия срок се разрешава на лицата, дали 16 хил. долара в помощ на пострадалите.

Разбира се, за популярния певец тази сума не е проблем и внасяйки я в създадения фонд, той запазва добрите отношения с историческата си родина. Триумфално се завръща в Турция, за да отслужи 28-те дни според новия закон. Преди да надене униформата обаче, Таркан прави концерт, който преминава със зашеметяващ успех, а средствата са дарени за благотворителност.

Филип Киркоров се възползва

Продължавайки работа над поредния си албум, през 2000 г. Таркан се скарва с композиторката Сезен Оксу (именно тя създава за него популярните песни Sıkıdım и Sımarık). На пръв поглед нищо страшно не се е случило, по света има много други творци. Сезен обаче се е изхитрила след разтрогването на договора с певеца да продава песните му на други изпълнители. От това веднага се възползва Филип Киркоров, който си „присвоява” кавъра на Dudu („Целуни”).

Таркан обаче не преживява особено този факт, тъй като през 2001 г. излиза поредният му албум Karma, закупен от над милион почитатели. Освен това популярността на Таркан в Русия вече излиза от нормалните граници, пък Киркоров нека си пее Dudu...

Скандалът с хашиша

Кариерата му стремително върви нагоре, излиза книгата му „Таркан: анатомия на звездата”, компанията Pepsi го прави свое лице, на Мондиала в Южна Корея и Япония през 2002 г. той е талисман на турския национален отбор, написвайки химн за феновете.

През 2010 г. Таркан обаче е в центъра на скандал със забранени препарати – задържан е в Истанбул и прекарва няколко дни в затвора заради притежание на наркотици. В дома му намират 12,5 г хашиш, но е освободен след разследване и публично покаяние. На излизане от прокуратурата той заявява пред журналисти от в. „Милиет”, че си е направил равносметка от стореното и иска прошка от турския народ, като обещава да премине курс на лечение от наркозависимост.

Анатомия на любовта

След скандала певецът прави пауза, навярно му се иска да си почине малко и да отдели повече внимание на личния си живот, за който пълзи огромно количество слухове. Някои жълти издания директно го обвиняват в хомосексуални наклонности, дори публикуват компрометираща снимка, на която Таркан се целува с мъж. Впоследствие се изяснява, че това е фотомонтаж.

Няколко години певецът се среща с турската красавица Билге Озтюрк, но през 2008 г. прекратяват отношенията си. Той обича да повтаря, че не бърза за гражданското и ще се ожени преди всичко за момичето, което забременее от него. Преданата му фенка Пинар Дилек обаче нарушава последователността – двамата са гаджета 5 години и се женят през 2014 г. До олтара девойката стига, след като няколко години се прокрадва зад кулисите на всеки концерт на своя идол. Старанията й съвсем не са напразни – той я забелязва измежду хиляди свои почитателки.

Сватбата им се състои два пъти – първата церемония е в тесен кръг в неговата истанбулска вила, а втората е в кьолнската ботаническа градина. Там присъстват повече от 100 души, сред които много роднини, живеещи в Германия.

През лятото на 2018-а Пинар дарява съпруга си с дъщеричка. Раждането на първото дете е огромно събитие за 45-годишния певец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица