Тарторът на разбитата група за телефонни измами е осъждан 6 пъти

Най-големият "удар" на Борислав Димитров-Бобито е за 269 000 евро и 18 000 долара, които отмъкнал от баба преди 4 години в Първомай

Тарторът на внушителната група за телефонни измами, която бе разбита при спецоперация в четвъртък в Горна Оряховица е Борислав Димитров-Бобито, който е осъждан 6 пъти, научи "Труд".

Най-големият "удар" на изпеченият мошеник е бил през 2015 г., когато отмъкнал 269 000 евро и 18 000 долара от старица в пловдивското село Първомай. Потърпевшата баба бе издала каса на внука си с огромната сума пари.

38-годишен мъж бе арестуван тогава край Велико Търново от криминалисти от Горна Оряховица при мащабна акция, в която участвали полицаи от 5 области. Той носел в пътна чанта 170 000 евро, които трябвало да даде на Бобито от Горна Оряховица.В ролята си на муле той имал за задача да предаде огромната сума пари на поръчителите на измамата. 28-годишният Борислав Димитров е стар познайник на полицията и лежал в затвора за участие в ало измами. Младият ром никога не е работил, но от дете се е специализирал в престъпната дейност.

При измамата в Първомай, Бобито се обадил на бабата и и поиска 30 000 лева първоначално, необходими за операция на неин роднина, катастрофирал и приет в болница. След като мулето отишло на определеното място, бабата казала, че има само 500 лева и ги дала на измамника. След това обаче уточнила, че има метална каса с по-голяма сума пари. Жената дори предложила на непознатия ъглошлайф, за да разбие касата, тъй като нямала в себе си ключ. Касата била собственост на внука й, който живеел при нея. С ъглошлайфа обаче мъжът не успял да разбие касата, наложило се да купи още един от близкия магазин. След като отворил частично касата, измамникът се натъкнал на голямата сума, задигнал по-голямата част от пачките, а вътре останали още пари.

Възрастната жена по-късно същия ден разбрала, че е жертва на измама, когато се обадила на дъщеря си и научила, че роднината е жив и здрав. След това 34-годишният бандит прибрал своя дял от плячката в родното си село Гарваново край Хасково и поел за Северна България със 170 000 евро да ги предава по веригата на Бобито, но бил заловен и окован с белезници.

Бобито бил осъден на 5 г. затвор на първа инстанция. Въпреки, че делото не било приключило, горнооряховецът продължил да върти крупните измами и дори оглавил престъпната група. Неотдавна обаче се заговорило, че присъдата му ще влезе в сила и той заминал да практикува незаконния занаят в Румъния.

При акцията в четвъртък полицията и жандармерията блокираха квартал "Калтинец" в Горна Оряховица и претърсиха пет имота. Задържани бяха общо 10 мулета в железничарския град и в София, както и 23 въртачи в Румъния. При акцията се оказало, че двама от арестуваните в северната ни съседка са с влезли в сила присъди и са обявени за издирване и незабавно са издадени европейски заповеди за екстрадацията им.

Задържаните 23-ма участници в престъпната схема били на ниско ниво в иерархията и имали за задача да издирват телефони на възрастни хора, да им звънят и да ги зарибяват като жертви. Те били на работна седмица в Румъния и в петък се прибирали за уикендите, за да си починат, а в неделя вечерта отново заминавали.

При мащабната операция в Горна Оряховица са арестувани Георги Парашкевов, Николай Златков-Шакито както и бащата на Бобито-Георги Димитров.

Претърсени са 5 имота, като най-внушителният е на фамилията на Борислав Димитров-Бобито. Според криминалисти в триетажната къща с двор, барбекю и други екстри са налети над 500 000 лева. Тепърва обаче предстоят проверки дали за въпросните къщи има разрешителни за строеж, както и произхода на доходите за градежа им. От Бобито и баща му са иззети два луксозни автомобила за общо около 100 000 лева-"Мерцедес" и "Ауди А-7".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право