САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Русия и Китай са блокирали усилията на САЩ да спрат петролните доставки за Северна Корея

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 юни 2019

5 нови линейки за лятото в Бургас

Творческа вечер на Анжела Димчева в Столична библиотека

На 17 юни 2019 г. (понеделник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката ще се състои поредното събитие от инициативата на Столична библиотека и Българския П.Е.Н.-център за популяризиране на членовете на Центъра. Ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик Анжела Димчева, секретар и ковчежник на П.Е.Н. България, като за нея ще говори проф. д-р Кирил Топалов, ще се включи също председателят на Българския П.Е.Н.-център Здравка Евтимова, ще има и авторско четене.

Накрая всеки от публиката ще може да се изкаже или да зададе въпрос на авторката. Заповядайте!

Анжела Димчева e родена на 12 февруари 1963 г. в София. Пише и публикува от 1979 г., като първите ѝ публикации са в „Средношколско знаме” и „Родна реч”. Завършила е българска филология и английски език в СУ „Св. Климент Охридски“ (1987). Работила е като преводач, филолог, издател, редактор във в. „Словото днес“ (2008-2012), отговорен редактор на сп. „Световете“ (2011-2012). Докторант по наукознание в УниБИТ, член на Управителния съвет на фондация „Българско слово“. Председател на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов“ към Националния студентски дом.

Член е на: СБП, СБЖ, Българския П.Е.Н.-център, Асоциацията на софийските писатели. Има над 1000 публикации в 30 издания. Автор на 7 книги: стихосбирките „Предспомен“ (1989), „Температура на духа“ (1996), „Сезони на душата“ (2009), „Сезони душi“ (Украйна, 2014), „Крехка суета“ (2013, 2016); „Игли в съня“ (Фрагменти, билингва, Украйна, 2017) и на сборника от статии „И критиката е любов“ (2013). Стиховете ѝ са преведени на английски, руски, украински, немски, италиански, испански, шведски, сръбски, полски, турски, гръцки, румънски, македонски и арабски език.

Удостоена е с Първа награда „Свищовски лозници“ (2011), Втора награда „Биньо Иванов“ (2012), Златен медал „М. Ю. Лермонтов“ (2014, Москва), Специалната награда от ХХІІІ Международен конкурс за поезия в Триуджо (Италия, 2014), „Златно перо“ на СБЖ за публикациите във в. „Труд“ (2016), Наградата на Столичната библиотека за журналистика (2017), Втора награда „В полите на Витоша“ (2018).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.