Тедрос Гебрейесус: Възможно най-скоро ще има проверка на начина, по който СЗО реагира на епидемията

Тедрос Аданом Гебрейесус

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус ще инициира проверка на начина, по който СЗО, която е орган на ООН, е реагирала на епидемията от коронавируса. Той обяви това на годишната конференция на организацията в Женева, предаде БТА.

"Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент", каза той в отговор на предложение, внесено от всички световни региони, включително и от ЕС. Според него, тя трябва да се фокусира не само върху действията на СЗО, но и върху начина, по който са отговорили на пандемията всички международни действащи лица.

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса каза днес на конференцията, която се провежда онлайн, че Африка потвърждава своята "пълна подкрепа за СЗО", която според него е изиграла ключова роля в международния отговор на пандемията.

Рамапоса каза още, че помощта за Африка трябва да включва облекчаване на дълговете и помощ с диагностиката на Ковид-19, с лекарства и други медицински доставки.

"Китай подкрепя извършването на цялостен преглед под егидата на Световната здравна организация на глобалните действия срещу пандемията от Ковид-19, след като разпространението на вируса бъде овладяно", заяви китайският президент Си Цзинпин.

Си каза, че Китай е демонстрирал откритост и прозрачност за епидемията от Ковид-19, която за пръв път избухна именно на негова територия в края на 2019 г., и ще подкрепи разследване, което да бъде извършено по обективен и безпристрастен начин.

Китайският президент обеща и 2 милиарда долара през следващите две години в помощ на действията във връзка с Ковид-19 и увери, че всякакви ваксини срещу болестта, които бъдат разработени от Китай, ще станат обществено благо.

Китай призова другите страни да увеличат финансирането, което предоставят на СЗО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят