Текстил с ръчно печатане и багрене с индиго показват в Сливен

На снимките: Сградата на музея и експонати от изложбата

Съвременни текстилни изделия, десенирани с традиционните техники на ръчното печатане и багренето с индиго, ще бъдат показани в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен.

Двете традиционни техники са били използвани при изработката на синята котленска хаджийска престилка. В продължение на няколко месеца музейни специалисти, етнографи, приложници и текстилни инженери са ги проучвали и са работили по темата. Резултат от съвместната им работа са изделията, които ще бъдат експонати на изложбата под надслов "Вариации в синьо". Тя ще бъде открита на 30 май. Изложбата е заключителното събитие по проект, финансиран от Националния фонд "Култура", по който музеят работи от 2018 година насам.

Музеят на текстилната индустрия е единственият в страната и е един от 100-те туристически обекта. Създаден е през 1986 година, заема сграда - паметник на културата. Намира се в непосредствена близост до фабриката на Добри Желязков, открита в Сливен през 1834 година. Тази фабрика поставя началото на индустрията в България и на текстилната индустрия на Балканите.

Коментари

Задължително поле