Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България

Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Народното събрание.

„Газпром“ пусна официално съобщение , че проявява интерес и ще участва в третата обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ ще обяви в началото на декември и който е свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България“, коментира Петкова.

Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Когато ще се изгражда такава инфраструктира, европейските правила предвиждат да бъде проведен пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност, финансова и икономическа устойчивост“, обясни тя.

Енергийният министър посочи, че втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България. „Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“. Условията, които обяви „Булгарстрансгаз“ в третата обвързваща фаза, ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години“, заяви Петкова.

„Булгартрансгаз“ ще инвестира в изграждането на 484 км инфраструктура до българо-сръбската граница за реализацията на „Турски поток“, каза още министърът на енергетиката.

„За реализацията на проекта „Турски поток“ е налице необходимост от изграждане на първите 11 км, които са от турската до българската граница, и изграждане на газоизмервателна станция. Отделно от това налице е налична инфраструктура от 151 км, която да се използва. И отделно от това трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбска граница – това е всъщност новата част от инфраструктурата, която трябва да бъде изградена заедно с две компресорни станции, които да гарантират необходимото налягане по отношение на транспортирането на природния газ“, заяви Петкова. Тя посочи, че се надява всичко това да бъде изградено в срок от една година.

„Така че това е новата инфраструктура, която трябва да бъде изградена, и за нея ресурс ще инвестира „Булгартрансгаз“. Всичко оттук нататък е въпрос на процедурата, която трябва да бъде стартирана“, заяви енергийният министър.

Да се прехвърля вината за спирането на „Южен поток“ върху ГЕРБ е неуместно, коментира от своя страна народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

„Днес в пленарна зала стана разправия за това кой е спрял и кой не е спрял „Южен поток“. И затова искам да припомня фактите – в края на първия кабинет „Борисов“ бе взето окончателно инвестиционно решение за участие в този проект и тогава проблеми с Европейската комисия нямаше. Те започнаха след това в кабинета „Орешарски“ по отношение на спазване на третия енергиен пакет за обществените поръчки. Тогава се проведе обществена поръчка между Коледа и Нова година за близо 4 млрд. евро с един участник. Тогава ние бяхме опозиция и казахме, че това вероятно ще бъде предмет на разследване от страна на ЕК. Тоест, за всички тези проблеми по време на кабинета „Орешарски“ ние своевременно уведомявахме“, заяви Добрев.

Той припомни, че спирането на проекта стана след посещение на Путин в Турция в началото на втория кабинет „Борисов“. „Така че да се прехвърля вината за спиране на „Южен поток“ върху ГЕРБ е напълно неуместно“, каза още Добрев.

Коментари

Задължително поле