Теменужка Петкова за срещата Путин-Борисов: Разговорът беше в дух на конструктивен диалог

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Разговорът беше в дух на конструктивен диалог. Имаше изключително прагматичен подход и от двете страни. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова за срещата между президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов.

„Оттук нататък договореностите за „Турски поток“ ще се постигнат в следващите месеци“, посочи тя. „На такова високо ниво няма как президента Путин и премиера Борисов да седнат да разпишат всички договорености. „Няма как на среща на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета. Това е работа на експертите“, коментира Теменужка Петкова. „Оттук нататък предстои работа на експертно ниво. На нас министрите беше поставена подобна задача“, изтъкна тя.

На въпрос дали страната ни има финансова възможност да участва в един такъв проект Петкова уточни: „Булгартрансгаз“ е в много добро финансово състояние. БЕХ също. Отчетната 2017 година ще реализираме печалба от малко над 100 млн. лева“. „Финансовото състояние на българската енергетика наистина е добро. Разполагаме с инфраструктура, която би могла да бъде използвана в такъв проект. По всяка вероятност ще трябва да се изгражда и нова“, каза още енергийният министър.

По думите ѝ най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин е именно възможността трасето от „Турски поток“, свързано с доставките на природен газ за Европа, да минава през България. „Това е най-добрата новина, на която станахме свидетели вчера“, заяви тя.

„Започваме работа по конкретните детайли на възможността за реализация на проекта при спазване на всички европейски изисквания“, обясни енергийният министър. В отговор на въпрос от какво зависи проектът да се реализира Теменужка Петкова коментира: „Зависи от двете страни по проекта. От ясно заявената воля на България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции