Теменужка Петкова: Изненадана съм, че точно сега се повдига темата с енергетиката, това за мен е предизборен трик

Снимка: Архив

Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова.

„Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя.

Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. „Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя.

Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя.

Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.

Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите, каза още енергийният министър.

„Що се отнася до твърденията кой стоял зад сделката за ЧЕЗ, искам дебело да подчертая това, което българското правителство е заявявало като своя позиция – това е сделка, която е извън правомощията на България и се осъществява в Чехия. Българската държава няма никаква възможност за вмешателство в преговорите, които ЧЕЗ води“, заяви Петкова.

Тя посочи, че всичко, което е необходимо, и правителството, и законодателя е предприело като действия, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.

Коментари

Задължително поле