Нивата на радиация в района на Чернобил се покачи след пожар

Масов бой в ромската махала на Благоевград, двама в болница

Разследват палеж на бали слама в двор на земеделски производител

50-годишна история Рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература превключва онлайн Изпълнителите ще си поделят 8 500 лв. награден фонд

Бургазлия раздава юмруци на автомобил

Крадат буркани с мед и хидроизолация

Прокуратурата пита АМ „Митници“ за количествата спирт в данъчните складове

Офталмолог: Пациентите с лещи са най-предпазени от коронавируса

Спецакция в пловдивското село Трилистник, пристигна Иван Гешев

Женкарят Вито Шнабел сложи в колекцията си и Ирина Шейк 33-годишният галерист обича зрели дами

Русия започва клинични изпитания на две лекарства срещу коронавируса

Скъп козунак, но с български яйца за Великден Ракията е един от най-търсените продукти в малките квартални магазини, а това вдига цената й

„Епъл“ ще произвежда предпазни шлемове за лекарите (ВИДЕО) Компанията е осигурила 20 милиона маски чрез магазините си

24-годишен опитал да осуети проверка за незаконно придобиване на дървесина Мъжът е с мярка задържане за 72 часа

Бил Гейтс: Животът може да се нормализира, когато се осигури ваксина срещу COVID-19 за всички

Теменужка Петкова: Преговаряме с ЕИБ да финансира АЕЦ „Белене“ Енергийният министър провери как се съхранява оборудването за атомната централа

Европейската инвестиционна банка направи заявка да осигури финансирането на АЕЦ “Белене”. Оттук нататък предстои да проведем комуникации с банката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която вчера провери на площадката в Белене как се съхранява оборудването за втората атомна централа.
Преди дни вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак съобщи, че банката би обмислила финансиране на проекта “Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство. Но подчерта, че институцията никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа.

Според министър Петкова инвеститорски интерес към АЕЦ “Белене” има и от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания. “Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе решение да се върви към реализация”, коментира Петкова.

По думите й всички предпоставки проектът АЕЦ “Белене” да бъде реализиран са налице. И допълни, че приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на атомната централа. За целта до края на юни министерството трябва да представи различни варианти пред депутатите. Затова вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”, ДП РАО.

По думите на министъра проверката на място е показала, че доставеното оборудване за АЕЦ “Белене” се съхранява съгласно всички изисквания на производителя. НЕК е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, обясни енергийният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Гарантираната изкупна цена на ел. енергията от АЕЦ „Аккую“, която ще се строи в Турция от „Росатом“ е 0,123 $\kWh = 0,20 лв./kWh. Точно толкова трябва да бъде преференциалната гарантирана изкупна цена от новата българска АЕЦ, за да се изплати инвестицията от 20 млрв. лв. в разумен срок: 25-30 години.Тази гарантирана цена ще доведе до драстично поскъпване на ел. енергията за населението и до затваряне на ТЕЦ МИ2, защото тя ще стане излишна.

  2. И кой ще дойде да инвестира в този гьол на боко, като може да инвестира в евроатлантическия му хъб?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.