На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Теменужка Петкова: Преговаряме с ЕИБ да финансира АЕЦ „Белене“ Енергийният министър провери как се съхранява оборудването за атомната централа

Европейската инвестиционна банка направи заявка да осигури финансирането на АЕЦ “Белене”. Оттук нататък предстои да проведем комуникации с банката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която вчера провери на площадката в Белене как се съхранява оборудването за втората атомна централа.
Преди дни вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак съобщи, че банката би обмислила финансиране на проекта “Белене”, ако получи официално запитване от българското правителство. Но подчерта, че институцията никога не е финансирала изграждането на нова ядрена централа.

Според министър Петкова инвеститорски интерес към АЕЦ “Белене” има и от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания. “Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе решение да се върви към реализация”, коментира Петкова.

По думите й всички предпоставки проектът АЕЦ “Белене” да бъде реализиран са налице. И допълни, че приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на атомната централа. За целта до края на юни министерството трябва да представи различни варианти пред депутатите. Затова вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ “Козлодуй”, ДП РАО.

По думите на министъра проверката на място е показала, че доставеното оборудване за АЕЦ “Белене” се съхранява съгласно всички изисквания на производителя. НЕК е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, обясни енергийният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Гарантираната изкупна цена на ел. енергията от АЕЦ „Аккую“, която ще се строи в Турция от „Росатом“ е 0,123 $\kWh = 0,20 лв./kWh. Точно толкова трябва да бъде преференциалната гарантирана изкупна цена от новата българска АЕЦ, за да се изплати инвестицията от 20 млрв. лв. в разумен срок: 25-30 години.Тази гарантирана цена ще доведе до драстично поскъпване на ел. енергията за населението и до затваряне на ТЕЦ МИ2, защото тя ще стане излишна.

  2. И кой ще дойде да инвестира в този гьол на боко, като може да инвестира в евроатлантическия му хъб?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.