Теменужка Петкова: Приоритет на правителството е да намери най-доброто решение за АЕЦ „Белене“

Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата. В проверката участва и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

По мнението на енергийния министър, платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.

Министър Петкова припомни взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на м. юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“, ДП РАО.

По думите на министър Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.

Доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“ се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, установи проверката на място. Министър Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. Тя припомни, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите коалиционни партньори и подкрепата, която получих от страшно много колеги ме задължава страшно много, коментира Теменужка Петкова във връзка с отказа на премиера да приеме оставката ѝ.

"Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност. Благодаря за подкрепата, която ми беше оказана и доверието, което ми беше дадено", каза тя по време на посещението й на площадката на АЕЦ "Белене".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България