Температурите през февруари ще бъдат над нормата

До 17 градуса стигат термометрите

Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд и сняг се очакват в края на месеца

И тази година февруари ще бъде с температури над нормата, като очакваното отклонение на средните температури е между 2 и 3 градуса. По-малка е вероятността отклонението да бъде с над три градуса, а почти невъзможно е месецът да бъде студен. Във валежно отношение - месецът, ще бъде с количества близки до норманта или с такива под нея.

В събота - първи февруари ще бъде топло с максимални температури от 12 до 17 градуса. Преди обед ще бъде слънчево, следобед от запад ще се заоблачава. В неделя ще бъде ветровито с разкъсана и променлива облачност. В понеделник облачността ще намалява до слънчево. Във вторник ще духат топли югозападни ветрове с дневни температури от 15 до 20, 22 градуса. Повече ще са облаците над Западна България. В сряда и четвъртък вятърът ще е от север и рязко ще застудее. Ще превали дъжд, който с понижението на температурите ще премине в сняг. Впоследствие до към 9, 10 февруари ще бъде спокойно с ниски сутрешни температури, на места и под минус 10 градуса. През деня ще бъде слънчево и дневните температури ще бъдат от 3 до 8, 10 градуса. В началото на втората десетдневка вятърът от запад ще се усили ще се затопли. Възможно е да превали. В средата на десетдневието ще бъде топло и предимно слънчево. Впоследствие ще бъде по-динамично, ветровито с условия за превалявания и нормализиране на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие има голяма вероятност да бъде с температури над обичайните, като в най-топлите дни температурите ще достигат и надхвърлят 15 градуса. Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд и сняг се очакват в края на месеца, когато ще има и по-съществено застудяване.

 

Народна метеорология

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания. За февруари народната метеорология гласи:

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна. Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

 

Слънчевата активност остава ниска

Земното магнитно поле ще е спокойно

През повечето дни от месеца слънчевата активност ще остане ниска.

Земното магнитно поле ще бъде спокойно, със слабо активизиране на 1-ви и 20-ти февруари. Магинтини бури на нашите ширини няма да има.

С увеличаването на деня растат и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на месеца.

Бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и е предпоставка за наводнения, каквито често се случват в Източни Родопи.

Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад могат да повишат чувствително температурите.

Коментари

Задължително поле