Старши комисар Пламен Томов е новият директор на ОДМВР Монтана

Разкриха убийство на милионерка в Пловдив Екзекуцията поръчал синът на жертвата, който вече е покойник

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, който опита да убие бившата си съпруга в Шумен

Министър Банов игра шах с кмета на Котел преди да оповести школски ремонти за 3,8 млн. лева

Маникюр прави бюлетината недействителна Ако сгрешите, получавате втора

Доц. Антоний Филипов: Нараняването няма да попречи на Биляна да се състезава

Марин льо Пен ще връща почти 300 000 евро на Европейския парламент

Удариха шампанско в борда на новия кораб, построен в „МТГ-Делфин“ Драгата е трета поръчка на холандска фирма

Вижте верните отговори от днешните матури

Тръгна процесът срещу Румен Овчаров Отхвърлено бе искането на защитата за връщане на обвинителния акт

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Военни командоси от България и Гърция проведоха съвместно учение на Чешнегирово

Задържаха приближена на Цветан Василев

Теньо от Айтос обжалва 25-годишната си присъда за убийството на крехката Ивета

Убитата Ивета и Теньо Снимка: Архив

Теньо Е. от Айтос е обжалвал 25 годишната присъда за убийството на жена си Ивета пред Апелативен съд Бургас. Крехката Ивета бе зверски пребита от него пред очите на невръстния им син на 16.06.2018 година. Той бе признат за виновен, че в този ден в дома им на ул. „Хаджи Димитър“ № 12, в Айтос, умишлено умъртвил Ивета по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, припомниха магистратите.

Той, Ивета и детето същия ден били на разходка и се забавлявали. Теньо, който е бивш затворник, обаче употребил наркотици и когато се прибрали пребил смъртоносно Ивета. Вместо да се обади в болницата, той потърсил своя роднина живееща в съседно село, а когато тя дошла- вече било твърде късно.

Първоинстанционният съд е наложил доживотен затвор при първоначален строг режим за 28-годишния Теньо Е., като наказанието е заменено с лишаване от свобода в размер на 25 години, поради факта, че подсъдимият е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

Мъжът е осъден да заплати на сина си А. Т., роден през 2015 г., обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева и на майката на убитата Ивета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева.

В съдебното заседание в понеделник, съдът остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи – съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице снованията за тях, тъй като експертите са дали отговори на всички въпроси свързани с причината за смъртта на Ивета Т. и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия.

Служебния защитник на Теньо Е. поиска съдът да постанови нова присъда като промени квалификацията на обвинението в по-лека и разви тезата за причинена смърт по непредпазливост, вследствие на тежка телесна повреда. Защитата пледира и за намаляване на присъдените обезщетения за причинените неимуществени и имуществени вреди.

Прокурорът от Апелативна прокуратура и особеният представител на малолетното дете на починалата намират обжалваната присъда за обоснована и законосъобразна и настояха тя да бъде потвърдена. „Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт и то продължително време“, подчерта държавният обвинител. Той определи подсъдимия като „свирепа личност“ и посочи, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз от Теньо Е. Причината за смъртта й е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта й и се е отнесъл с безразличие“, подчерта прокурорът и допълни, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление. Апелативен съд – Бургас счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законовия срок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.