Теодора Духовникова - Мистериите я привличат

Наричат я „българската Мишел Пфайфър“ не само заради физическата прилика, а и защото е красива, талантлива, интелигентна, чувствителна и скандална. Теодора Духовникова ще се появи на малкия екран на 29 февруари в криминалната драма „Есента на демона“, втори сезон на един от най-успешните български сериали -  „Дяволското гърло“.

Неин сценичен партньор отново ще е Владимир Карамазов. Двамата ще разплитат мистериозни убийства, но този път действието в 12-те серии няма да се развива в Родопите, а във Велико Търново. Криминалният психолог Миа Язова и следователят Филип Чанов се озовават в средновековната българска столица, когато там започват да се случват ритуални убийства на видни граждани, приличащи на екзекуции от миналото. Изглежда, че някой връща Крумовите закони, изземвайки функциите на държава, неспособна да въздаде справедливост. Мистика, фолклор и стара история се преплитат в разгадаването на загадъчните случаи. Този път към главните герои се присъединяват актьорите Димо Алексиев, Мариан Вълев, Ирмена Чичикова, Асен Блатечки, Рая Пеева, Христина Апостолова и др. Режисьор на поредицата е Павел Веснаков, сценарист – Иван Спасов, продуцент – Евтим Милошев, които създадоха и първия сезон на поредицата.

Още преди да е излъчен, „Есента на демона“ получи „Златна роза“ на 41-вото издание на едноименния фестивал. За първи път най-старият филмов фестивал у нас даде награда в новата си категория „Филмови сериали“. Преди него международен успех отбеляза „Дяволското гърло“, който през 2019 г. единствен от Източна Европа беше номиниран за най-добра чуждестранна драма в престижните отличия C21 International Drama Awards измежду 280 кандидатури.

Двамата главни герои безспорно имат основен принос за успеха на сериала. Гледали сме Теодора Духовникова на телевизионния екран и в „Дървото на живота“, „Откраднат живот“, „Под прикритие“. Неотдавна беше царица Мириам във „Войната на буквите“. Нейното истинско амплоа обаче е театърът. Това признава самата тя преди години в интервю за в. „Жълт Труд“. Случвало ѝ се е да откаже филмова роля, защото дългият снимачен процес съвпадал с времето, когато имала планирани театрални представления.

Иначе винаги е искала да бъде актриса – още от малка, когато изразително четяла приказки на другите деца в детската градина. Родителите ѝ, на които казват, че е будно и артистично хлапе, я записват в театрална школа към „Сълза и смях“. Така още от малка Теодора намира своето място на сцената. След като завършва Класическата гимназия, я приемат от раз в НАТФИЗ. После постъпва в Театър „София“, а от 2005 г. е в състава на Народния театър „Иван Вазов“. Две години преди това дебютира на неговата сцена в ролята на Саломе, за която се съблича без притеснения.

Смята разголването и интимните сцени за нещо нормално в актьорската професия, още повече, че с колегите ѝ се познават от години и са много добри приятели. С голяма част от тях прекарват летните почивки заедно, карат сърф, купонясват. Децата им също са като братя и сестри. През 2012 г. Теодора Духовникова получава „Аскеер“ за поддържаща женска роля в „Ръкомахане в Спокан“, през 2018-а има номинация за водеща женска роля в „Лисичета“. Получава „Златна роза“ за най-добра женска роля във „Вездесъщият“ през 2017 г. 

„Никога не съм крила, че за всяка награда и номинация се радвам много, даже като малко дете се радвам, защото това е много трудна професия или поне на мен ми е било много трудно. И всеки повод за радост аз го използвам, за да се радвам максимално“, признава актрисата.

 

Ролите ни са като скачени съдове

Благодаря на Съюза на артистите за номинацията. Но една липса прави особено впечатление: в представлението „Това не го казвай“ има двама актьори на сцената. Само двама (той и Теодора Духовникова – б.а.) Такива роли в театъра са като скачени съдове… Няма как единият да играе добре без другия. Това е „а“-то и „б“-то на нашата професия и смятам пропуска на комисията за озадачаващ и за проява на лош вкус. 

Захари Бахаров, актьор, по повод номинациите за „Икар 2024“

 

Наистина сме си много близки

Често напоследък ни наричат Теодор и Теодора, защото наистина сме си много близки. Не е късмет, че сме се срещнали. Това е животът. Явно ни е било писано. Много ѝ се радвам и наистина много се подкрепяме. Случиха ѝ се ужасно много неща и много се радвам за нея. Може би Господ би се изкефил, че в един кратък миг е успял да събере Теодор и Теодора.

Владимир Карамазов, актьор

 

Може да запали всеки

Беше много тежък период, в който, ако не беше Теодора, аз не вярвам, че щях да изляза някак си толкова пречистен, с нови сили и с тая възможност да рестартирам някои неща, които е имало нужда да го направя. Без нея нямаше да стане и това е категорично. Нейната реакция беше уникална. Тя го може това нещо, да запали всеки – да го ядоса и едновременно да го успокои.

Стефан Духовников, съпруг

 

Продължава до ден днешен да ме учудва

Теди е изключително сладка, мила, много грижовна. Човекът, който продължава до ден днешен да ме учудва. Тя всеки път е различна. Наистина много се обичаме като брат и сестра. Изобщо това, което ни свързва, нашите семейства, е една огромна любов.

Йордан Абаджиев, семеен приятел

Два пъти отлага сватбата

Теодора Духовникова и съпругът ѝ, бизнесменът Стефан Духовников, два пъти отлагат сватбата заради непредвидени инциденти. Първия път венчавката щяла да е на плажа край Варна. Всичко било готово, когато станало ясно, че майката на Стефан има сериозен здравословен проблем и се налага спешна операция. Втория път ритуалът трябвало да е в Мелник, но по пътя сватбарите катастрофират и Теодора е жестоко контузена. Тя и Стефан си казват „да“ на третия път в с. Лещен. Този път канят само осем души. Затова и досега не помнят точната дата на сватбата си…

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети