Теодора на чай с кралицата на Холандия

Българката е артистичен директор на дуо, трио, квартет и камерен струнен оркестър

Родената в Плевен Теди расте в семейство, в което няма нито един музикант

Започва работа в турски ресторант, където сервира, мие чинии и се научава да готви ястия от турската кухня

Но когато среща Херман и Кора, приказката започва

“Приеми, че говоря от името на всички тези деца, които заминахме в чужбина - казва Теодора. - Аз съм един от “забравените” млади музиканти на България. На 29 години съм и съм в Холандия, защото тук съм ценена и добре реализирана.” Нищо ново под слънцето... В Холандия талантливата виолончелистка Теодора Недялкова е спонсорирана от фонд за подкрепа на талантливи деца, а на 26 години става артистичен директор на камерен струнен оркестър, с проект, който печели финансиране от най-големия Национален фонд за подкрепа на изкуството. Създала е дуо, трио и квартет, няколко пъти е свирила за Холандското кралско семейство...

Родената в Плевен Теди расте в семейство, в което няма нито един музикант, но с голям пиетет към музиката. Баба й често я води на гости при своя приятелка, преподавателка по пиано. Първите спомени на малката Теди са, че когато влизат в хола на тази дама, неудържимо я тегли към пианото. Учителката я пробва на пианото, занимава я с музика и солфеж, но нищо сериозно. На изпита за I клас в музикалното училище показва добри знания по солфеж, но недостатъчна подготовка за пиано. От комисията констатират, че чува добре и предлагат да я запишат със струнен инструмент, в групата по виолончело. В началото й е много трудно. “Не го почувствах мое”, казва Теди. След около 3 години борба на учителката Пепа Николова да я мотивира, тя предлага родителите й да я запишат за участие в конкурса за млади музиканти в Провадия. След повече от година подготовка Теодора печели първата награда на конкурса. “Тогава при мен всичко се преобърна. Оттогава не съм се разделяла с челото и то е смисълът на живота ми”, вълнува се Теди.

След още няколко награди от конкурси тя се запалва още повече по челото. Посещава майсторски класове, участва в още конкурси и фестивали, солист е на Плевенска и Видинска филхармония и се докосва до изкуството на големия ни виолончелист проф. Стефан Попов. Два пъти получава диплома от министър Стефан Данаилов за принос към българската култура. На 17 години прави обиколка на висшите музикални училища в Европа и избира консерваторията “Принц Клаус” в Грьонинген, Холандия. “Харесаха ми професорите, които преподават там, а за един челист е много важно учителят ти да се интересува от това, което искаш да постигнеш и начина, по който желаеш да се развиваш”, казва Теодора.

Тя пристига в Грьонинген през август 2009-та. “Беше ми интересно всичко и не изпитах културен шок, нито носталгия, - споделя Теди. - Бях толкова ентусиазирана всичко да видя, че сън не ме ловеше.” Няколко месеца е изцяло на издръжката на родителите си, които са щастливи, че дъщеря им има желание да се развива. В един момент си дава сметка, че не може повече да ги натоварва и решава да си изкарва парите сама. Докато следва, свири на различни концерти в трио, квартет, но това не й е достатъчно. Започва работа в турски ресторант, където сервира, мие чинии и се научава да готви ястия от турската кухня. Вечер до късно е в ресторанта, сутрин рано е на лекции. “Не ми тежеше. Правех го с нагласата, че с изкараните пари ще си купя билети за концерт, нови струни за челото”, казва Теди.

Докато учи, започват все по-често да я канят на концерти. И на един от тях се случва чудо. Чува я семейство Херман и Кора Лаберте-Худемакер. Тяхната частна фондация “Лаберте-Худемакер” спонсорира млади музикални дарования предимно от славянски произход. Срещат се и условията, които й поставят, звучат приказно: от нея се иска само да свири, да посещава концерти и да участва във фестивали. Тя получава стипендия за цялостна издръжка, защото виждат в нея голям потенциал като музикант. Фондацията поема изцяло таксите й за следване и за майсторски класове, наема на квартирата. А също и прилична сума месечно, за да живее добре и да не мисли за нищо друго, освен за музиката си. Естествено, трябва да напусне ресторанта. “Бях напълно шокирана! Такива неща съм виждала само по филмите. Приказка”, спомня си Теди.

Но зад тази приказка стои изключително висок успех. Тя завършва две бакалавърски степени и магистратура с 10 - най-високата оценка. За което я канят да преподава чело в консерваторията, когато е само на 26 години. Назначена е и като продуцент на класическия отдел на консерваторията, като признание за организационните, комуникативни и творчески качества, които е показала по време на учението си и в последващото си развитие.

Но когато среща Херман и Кора, приказката започва... Единствената й грижа е да посещава колкото е възможно повече концерти, да ходи по различни фестивали, да се явява на прослушвания. Пътува из цяла Европа, на турнета в Мексико, Китай. Спонсорите Херман и Кора се грижат за нея изцяло, докато не завършва магистратурата си през 2016 г.

През 2012 г. Теодора основава “Канто Квартет”, с който пътува из цяла Европа, Азия и Северна Америка и до днес. През 2014 г. основава “Кало Пиано трио” - ансамбъл, също концертиращ и днес. През същата година е първият концерт на чело-пиано дуо, също основано от нея - “Недялкова/Ломинадзе”.

Но най-големият й успех е основаването на Kamerorkest van het Noorden (“Северен Камерен оркестър”) през 2016-та, когато е артистичен директор само на 26 години. Ансамбълът, състоящ се от 14 струнни, висококвалифицирани музиканти, специализира в създаването на мултидисциплинарни продукции с идеята класическата музика да се поднася на публиката по по-вълнуващ, интересен и предизвикателен начин. Проектът е спонсориран от Националния фонд на Холандия, който им отпуска 100 хиляди евро за национално турне из страната. “Представяш ли си, аз, една плевенчанка, създадох проект, който победи в цялата държава и убеди хората да инвестират в нас”, вълнува се Теодора. Казва, че е щастлива да е музикант с мисия - да облагородява хората с музика.

С всичките формации обикаля света, лауреат е на много престижни награди. “За мен не е важно толкова, че съм артистичен директор, а да бъда на сцената с правилните хора, супер професионалисти, на които вярвам”, казва младата дама. С формациите си Теодора е свирила и в големи замъци и имения, и в изискани камерни концертни зали, и в огромни зали за 2000 човека в Китай.

Няколко пъти е свирила и за холандското кралско семейство - два пъти за Беатрикс, а също и за сина й Вилем-Александър. Когато през 2013 г. Беатрикс се оттегля от престола, крал на Холандия става Вилем-Александър. Теодора е свирила пред него и съпругата му, кралица Максима.

Пред височайшата публика е свирила соло и с квартета. “Първия път се срещнах с Беатрикс през 2013 г., когато беше още кралица, участвах в концерт, посветен на годишнината на принц Клаус, нейния съпруг, чието име носи нашата консерватория в Грьонинген. След концерта бях поканена да пия чай с кралица Беатрикс. Беше нещо изключително. Седяхме двете, говорихме си за различни неща. Споменах й, че съм от България, за някои от инициативите, с които се занимавам. Тя е много светски човек. Разговорът ни беше кратък, но изключително в кралски стил, с всичките маниери, които сме виждали само по филмите.”

Струнният й квартет е свирил и при посещението на Вилем-Александър през март 2013 г., когато е още принц, и съпругата му в Грьонинген. “Прекарахме няколко часа заедно. Но най-голямото ми запознаване отблизо с кралското семейство беше в техния собствен дворец в Амстердам през май тази година. Свирих соло пред Беатрикс по време на церемонията, на която моите спонсори Херман и Кора бяха наградени с кралското отличие “Сребърна сова”, за това, че подпомагат млади таланти. Те са вече на възраст, около 80-те и през целия си живот са подпомагали млади таланти. А аз бях избрана сред всичките деца, на които са помогнали през тези 50-60 години, да свиря пред Беатрикс Холандска”, вълнува се Теди.

Концертът е във високата 30-метрова Народна зала за приеми в двореца. Там Теодора прекарва повече време с кралицата-майка. Присъстват придворни дами и хора от правителството. “Посещавала съм много дворци, но за пръв път ми се случи да вляза в действащ дворец. Усещането беше неповторимо - цялата величествена архитектура, всичко е уникално голямо”, споделя дамата.

Днес Теодора е високо платен музикант, живее в прекрасен апартамент почти в центъра на Грьонинген, обзавела го е по свой вкус и планира един ден да си има къща с градина.

Коментари

Задължително поле