Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит, което трябваше да се състои на 27 февруари

Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите няма да имат шанс да гласуват отново по сделката за Брекзит тази седмица, но обеща, че това ще стане до 12 март, предава AFP.

"Тази седмица няма да се проведе решаващото гласуване в парламента. Но ще гарантираме, че това ще се случи до 12 март," каза тя пред британски медии по пътя към среща на върха на европейските и арабските лидери в Египет.

След като депутатите отхвърлиха споразумението за оттеглянето миналия месец, премиерът продължава да търси разрешение за най-големия проблем – предпазният механизъм за ирландската граница. Мей ще проведе разговори в кулоарите на срещата на върха в Шарм ел-Шейх с други лидери на ЕС и заяви, че нейният екип ще се върне в Брюксел следващия вторник.

По-рано тя обеща, че ако не може да внесе преразгледаното споразумение обратно в парламента тази седмица, тя ще позволи на депутатите в сряда да обсъдят собствените си идеи за пътя напред. Трима от нейните министри от кабинета в събота предупредиха, че ако няма пробив тази седмица, парламентът трябва да гласува за отлагане на Брекзит, вместо да рискува да напусне ЕС без споразумение. "Все още имаме възможност да напуснем Европейския съюз със споразумение на 29 март," каза Мей в неделя. Тя каза, че отлагането на Брекзит "не решава проблема. Винаги ще дойде момент, в който трябва да решим дали да приемем споразумението, което е било договорено или не".

Коментари

Задължително поле