Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Британският премиер Тереза Мей днес отново каза, че Русия е виновна за отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс.

"Това, което видяхме, показва ясно, че няма друго заключение, освен че руската държава е виновна за станалото по улиците на Солсбъри", заяви Мей в ефира на телевизия "Скай нюз", когато бе попитана дали Путин лъже.

По думите й Москва "има мотив и намерение и това, което наблюдаваме, е част от модела на поведение на Русия в Европа", добави премиерът, цитирана от ТАСС.

Според руския президент Владимир Путин е нелепо да се мисли, че Москва стои зад отравянето на Скрипал и неговата дъщеря, които са в критично състояние в британска болница.

Шведското външно министерство каза, че ще извика утре руския посланик заради твърдението на Москва, че Швеция може да е източникът на нервнопаралитичното вещество, използвано в атаката срещу бившия шпионин.

Говорителката на руското външнополитическо ведомство каза в събота, че най-вероятно бойното отровно вещество е произведено в самата Великобритания, в Чехия, Словакия, САЩ или Швеция.

Външната министърка на Швеция Маргот Валстрьом смята това твърдение за "неприемливо и безпочвено", заяви днес пред Ройтерс нейн говорител.

Коментари

Задължително поле