Тереза Мей призова министрите си към единство, за да има сделка по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще изложи последните си виждания за бъдещето на отношенията между Обединеното кралство и ЕС на вечеря днес с европейските лидери в Брюксел. В навечерието на срещата на върха на ЕС Тереза Мей отправи драматичен призив за единство към нейните министри в името на постигане на сделка по Брекзит.

Тереза Мей подчерта, че е убедена, че пробив в преговорите за Брекзит може да бъде постигнат, ако кабинетът запази „твърда обединена позиция“. Премиерът направи изявлението след маратонско заседание на кабинета преди започващата днес среща на върха на ЕС.

Основна тема на дискусията е била гаранцията за избягване на твърда ирландска граница. Тереза Мей отново е опитала да убеди министрите, че е неприемливо Северна Ирландия да остане в митническия съюз при положение, че Обединеното кралство го напуска, за да се избегне твърда граница и че така предвижданият „предпазен механизъм“ няма да бъде с неограничен срок, ако преговорите се провалят.

Всичко това става на фона на спекулации, че няколко министри, които са за твърд Брекзит, са готови да подадат оставки. Сред тях е министърът за международно развитие Пени Мордант, която бързо се превръща в един от фаворитите за бъдещ лидер на Консервативната партия.

Снощи някои министри бяха внимателни в изявленията си, изтъквайки, че подкрепят премиера, но не и предложенията ѝ.

/БНР/

Коментари

Задължително поле