Тереза Мей: Руската агресия се простира от Западните Балкани до Близкия Изток

На срещата на върха на ЕС британският премиер Тереза Мей ще предупреди колегите си за руската агресивна политика по отношение на Европа и в по-широк план. Преди началото на срещата Мей не отговори на въпроса дали ще търси допълнителни санкции срещу Русия заради опита за убийство на бивш руски шпионин в Солсбъри. Но каза, че „ще говоря за Солсбъри, но не само за това. Това е схема на руска агресия, която виждаме от Западните Балкани до Близкия Изток“, предаде БГНЕС.

Според някои медии съдейки по последната среща на външните министри на страните от ЕС, на която беше обсъдена руската заплаха, има вероятност днес Гърция да бъде сред страните с най-мека позиция спрямо Русия. „Трябва да изразим солидарността си с Великобритания и британския народ, но в същото време трябва да разследваме случая, трябва да бъдем много отговорни“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си в Брюксел.

Според дипломатически източници в замяна на гръцка подкрепа за „по-строги“ определения по отношение на Русия, Атина ще бъде възмездена с остра европейска позиция към Турция. Според някои медии, между които и в. „Катимерини“, сред заключенията на срещата ще бъде и това, че ЕС „остро осъжда постоянната нелегална дейност на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море“ и че Брюксел настоява Турция да прекъсне тези си действия.

 

Коментари

Задължително поле