Тереза Мей си тръгна смазана от критики

Брекзит попари надеждите й да остане в историята

Тя съгреши с „отказ от реализъм“

Приветствана за своята сериозност при идването си на власт, Тереза Мей се надяваше да остави следа в историята, но си тръгва губеща, смазана от критики за неспособността си да осъществи Брекзит. Тази мисия сега принадлежи на нейния наследник Борис Джонсън, чийто „незабавен приоритет ще бъде да извърши Брекзит“, каза тя в последното си изказване на Даунинг стрийт, преди да връчи оставката си на кралица Елизабет Втора и отново да стане редова депутатка.

Редакционна статия на „Таймс“ я упреква за „плачевния u провал“ по Брекзит и за „липсата u на амбиция“ във всички останали сфери.

Въпреки трите гласувания в парламента, Тереза Мей беше неспособна да събере мнозинство от депутати в подкрепа на споразумението за развод, сключено с Брюксел.

„Разкъсването на над 40 години на отношения с ЕС никак не беше лесно“, признава Саймън Ъшъруд, политолог от университета в Съри. Но Мей „наистина нямаше най-добрия подход“, предпочитайки да разчита единствено на своята партия, за да отреже всяка връзка с ЕС.

За Тим Бейл, преподавател по политически науки в лондонския университет „Куин Мери“, тя съгреши с „отказ от реализъм“, изключвайки „междупартиен подход“, особено след провала си на парламентарните избори през 2017 г. Тя ги свика, окрилена от благоприятните за нея социологически анкети, но те u костваха загуба на абсолютното мнозинство. След това Мей беше принудена да се съюзи с малката ултраконсервативна Демократична юнионистка партия, която диктуваше изискванията си за Брекзит.

Нейният закъснял опит да постигне консенсус с лейбъристите по Брекзит остана напразен, а на последните избори за ЕП онсерваторите се сринаха.

„Тя няма да остави положителен образ в историята“, смята Саймън Ъшъруд.

От БТА, със съкращения

Коментари

Задължително поле