Терезия Райтзамер от Австрия за д-р Емилова: Открих най-зареждащата почивка за духа и тялото

Бизнесдамата е впечатлена от нивото на медицинския център

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Терезия не скъпи похвалите си за организацията и постиженията на медицинския център на д-р Емилова. Като човек, управляващ фирма с впечатляваща фамилна история и световна известност, австрийката има сериозна база за сравнение. Високите й стандарти срещнали пълно съответствие с направеното от българската лекарка. Г-жа Райтзамер се опитва да го определи с една дума, и тя е “удивително”.

За плодолечението тя научила от приятели българи. Решила да си даде почивка от непрекъснатите ангажименти и да се зареди пълноценно. Програмата направила не защото има неотложна потребност от лечение, а за да опита нещо ново и вече популярно чрез десетките хиляди пациенти на българската лекарка от цял свят.

За Терезия системата на д-р Емилова се оказала позната и нестресираща по много интересен начин. В родината си тя често оставала по 7-14 дни на постна храна, заедно с малки групи съмишленици. Това традиционно се практикува най-често в манастири и е вдъхновено от популярната в немско езичните страни духовна водачка от ранното Средновековие Хилдегард фон Бинген. Трудовете й са писани сякаш за нашия век, а вдъхновението й поставя човека в центъра на вселената, заедно с всичките му терзания, постижения и радости. Терезия правела програмата последователно около 20 години и се чувствала добре, оставайки на зеленчуков бульон и чай, и захранване с плодове, но през последните 10 години не успявала да отдели време. Ангажиментите с фирмата непрестанно се увеличавали и от стрес и обездвижване жената прибавила няколко нежелани килограма.

В медицинския център дошла през февруари т. г. Останала удивена от осигурената непрестанна лекарска грижа и невероятната организация на всички лабораторни и инструментални изследвания, осигурени на пациентите. “Подобно отношение не съм срещала никъде”, споделя Терезия и допълва, че усещането да си в добри ръце е половината от грижата за тялото и духа, осигурени от д-р Емилова.

От лекциите на лекарката научила как точно функционира тялото и какво трябва да се прави, не само за доброто здраве, но и за постигане на активност в работата и така необходимата хармония във всекидневието. Гладуването пренастройва мисленето ни, убедена е г-жа Райтзамер. Тя била убедена, че знае много за храненето, подбора на качествени продукти, изготвянето на семейното меню. Но при д-р Емилова сякаш се стопила една завеса, отделяща истинското познание от реалностите на деня. Само с няколко изречения лекарката може да премахне всяко колебание по пътя към здравословния живот, казва австрийката. Тя много стриктно изпълнила програмата и нямала оплаквания с изключение на леко главоболие около третия ден на гладуването. Според д-р Емилова това е нормална реакция на чистещия се организъм.

Австрийката останала в медицинския център 20 дни на плодове, чай и мед, и се захранила за 10 дни. Стопила над 5 кг мазнини и след захранването ще продължи да отслабва, категорична е д-р Емилова. Бизнесдамата казва, че престоят й в България е невероятно преживяване и възможност да посвети време на себе си покрай ангажиментите във фирмата. Продуктът на фирмата е в областта на алтернативната медицина и се прави по вековна рецепта, предавана по женска линия във фамилията. Терезия познава до най-малка подробност силата на целебни билки, а по образование е учител по вероизповедание и медиатор по гражданско право.

Майка е на 4 деца, има четирима внуци. Когато децата били край нея, се стараела да ги храни с по-малко въглехидрати, сама мелела зърно за хляба у дома. Но според тиролските традиции на родния Вьоргел - западна Австрия, във всекидневието консумирали редовно месо, млечни продукти, тестени сладкиши.

От д-р Емилова жената научила как да се храни здравословно, как да организира двигателната си активност и как да държи стреса далеч от себе си. Благодарна е на целия екип в медицинския център за грижите и вниманието, а на лекарката пожелава да е все така обградена с благодарни хора, които отнасят в сърцето си частица от нейното благородство и всеотдайност. И при всяка възможност идват отново, както планира да го направи и Терезия.

 

Рецепти на главен готвач Илия Илиев

Мус от ябълки (1 порция)

2 ябълки почистваме, обелваме и сваряваме на пара за 15 мин. Поставяме ги в подходяща купа и прибавяме 1 ч. лъж. кокосово масло, 2 суп. лъж. кокосово мляко и по 1 щипка канела, морска или хималайска сол, ванилия от шушулка и пасираме до гладка смес. Сервираме с листенце мента.

Лапад с булгур (1 порция)

В подходяща тенджерка поставяме 30 г булгур /не от най-ситния/, 1/2 средно голям морков, нарязан на ситно, 10 г селъри, нарязано на ситно, по 1 клонка прясна мащерка и пресен джоджен. Заливаме с вода в съотношение течност - булгур 2 1/2 към 1. Задушаваме за 5 мин. и добавяме 150 г лапад, изчистен, измит и нарязан на ситно. Оставяме да поври за около 10 мин., докато водата се изпари. Преди отстраняване от огъня добавяме по 1 щипка чубрица и морска или хималайска сол и 1-2 листенца пресен джоджен и разбъркваме добра.

 

Рецепта на Цветана Атанасова

Лесно гуакамоле

2 плода узряло авокадо обелваме и отстраняваме костилката им. Към тях прибавяме 1/2 средно голяма глава лук, нарязана на ситно, 2-3 суп. лъж. прясно изцеден сок от лайм, 1/2 ч. лъж. млян кимион и 1/2 ч. лъж. прясно смлян черен пипер. Блендираме до гладка смес и съхраняваме в хладилник. За да не потъмнее гуакамолето, оставяме в средата на купичката костилка от авокадото.

Цветана Атанасова е физичка, един от първите пациенти на д-р Емилова. По-късно е сътрудник на лекарката и с нейно участие експериментира и създава здравословни рецепти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве