Тест на ново оръжие взривил руска база (обзор)

Тръмп: Нашата технология е по-напреднала

Радиацията скочила между 4 и 16 пъти

Изпитания на нова ракета са причина за пожара и последвалата експлозия на военен полигон край Северодвинск, в Северна Русия. Това обяви държавната ядрена агенция „Росатом”, пет дни след инцидента на 8 август, взел поне по различни данни между 5 и 7 жертви.

„Извършвани са били ракетни тестове от базирана в морето платформа. След приключването на тестовете се е запалило ракетно гориво и е последвала детонация”, посочиха от „Росатом”. Но не разкриха за какви ракети става въпрос.

Според американски източници е била тествана крилата ракета „Буревестник” - едно от новите оръжия, за които Русия съобщи преди година, че разработва, а президентът Владимир Путин обяви за „непобедими”.

US президентът Доналд Тръмп също коментира случая, като написа в туитър, че знае много за „експлозията на дефектна ракета в Русия”, споменавайки „Скайфол” („Буревестник” по натовска класификация). И побърза да уточни: „Имаме подобна технология, но по-напреднала”.

Междувременно руската хидрометеорологична служба съобщи, че нивото на радиацията в Северодвинск - на около 40 км по въздушна линия от мястото на взрива на 8 август, се е повишило между 4 и 16 пъти малко след експлозията. Два часа и половина по-късно обаче гама излъчването се е върнало в нормите за дадената територия.

Коментари

Задължително поле