Новият шампион: Дано бабите ми да са издържали

Австриецът Доминик Тийм е новият терминатор в тениса! Най-опитният от новото поколение направи фантастичен обрат срещу звездата от следващото Александър Зверев (Германия) и вдигна трофея на Ю Ес оупън. Шампионът губеше с 0:2, но успя да направи обрат и да спечели в пет сета - 6:2, 6:4, 6:4, 6:3, 7:6 (6), а битката продължи 4 часа и 5 минути.

За последно финал в Ню Йорк е обръщан от 0:2 през 1945 г., но никога в „Откритата ера”. Има и четири подобни развръзки на мачове, но всички те са на червените кортове на „Ролан Гарос”.

Така 27-годишният Тийм стана първият от поколението тенисисти, родени през 1990-а с титла в шлема. Той е и първият австриец, спечелил Ю Ес оупън и едва вторият след Томас Мустер („Ролан Гарос”, 1995) ликувал в престижната верига.

„Саша, имаме чудесно приятелство, а от 2016-а започна и нашето съперничество – обърна се шампионът към Зверев. – Невероятно е колко далеч ни отведе това пътешествие. Съжалявам, че няма как да има двама победители, и двамата го заслужавахме. Но и ти ще спечелиш титлата и ще накараш твоето семейство да се гордее с теб!”

Сблъсъкът между двамата бе десети, като Тийм има и тотално превъзходство – 8:2 победи.

„Беше тежка битка, искаше ми се да беше пропускал повече – заяви емоционално финалистът. – Поздравявам Доминик за първия от многото трофеи в шлема, които го очакват.”

Всъщност Тийм вдигна купата от четвъртия опит във финалите на Големия шлем. И вероятно именно опитът му помогна да спечели. Предишните три двубоя той изигра в рамките на две години, като записа победи над голямата тройка – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. За това време талантът спечели 14 от общо 20 мача срещу тенисисти от топ 10. А търпението и умението да работи над детайлите превърнаха Доминик от специалист на червени кортове в универсален тенисист. И сякаш от новото поколение той бе най-достойният да спечели.

Всъщност извън великото трио Тийм е и първият след швейцареца Стан Вавринка (2016), покорил Ню Йорк.

„Голямо здравей на Австрия! Надявам се, че всички от моето семейство, особено бабите и дядовците ми, да са издържали по време на мача – обърна се шеговито към близките си шампионът. - Знам, че не ви е било лесно. Надявам се, че сте добре!”

В родината си Тийм ще се прибере и с чек за 30 милиона долара, а финалистът си тръгна с $1,5 млн.

Коментари

Задължително поле